• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srebrenica nije bila demilitarizovana"

Holandski oficir Leindert van Dajn, na suđenju Ratku Mladiću u Haškom tribunalu izjavio da Srebrenica nije bila demilitarizovana

 "Srebrenica nije bila demilitarizovana" Izvor: MONDO

Nekadašnji pripadnik Unprofora, holandski oficir Leindert van Dajn izjavio je danas na suđenju nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, da Srebrenica nije bila demilitarizovana, iako je to bilo predviđeno sporazumom kojim je 1993. bila proglašena za zonu pod zaštitom UN.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Dragana Ivetića, svjedok je potvrdio je da su kod pripadnika Armije BiH holandski vojnici "ponekad" viđali novo oružje i opremu.

U ljeto 1995. "plavi šljemovi" su, po riječima svjedoka, primijetili noćne letove helikoptera koji su se poklapali s "glasinama" o američkim isporukama opreme za Armiju BiH iz vazduha.

Unproforov zahtjev da NATO ispita te letove nije bio uslišen, a holandski vojnici kasnije su nalazili prazna američka aluminijumska pakovanja.

Na sugestiju odbrane, svjedok je potvrdio da "nije bilo drugog rješenja" osim evakuacije civila iz Potočara, od kojih su "mnogi izrazili želju da odu zbog nedostatka vode i hrane".

Van Dajn je rekao da je tačno da u "bijeloj kući" od oko 150 muškaraca koje je vidio, niko, dok je on bio prisutan, nije bio zlostavljan.

Proces Mladiću nastavlja se sutra. Bivši komandat VRS optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, kampanju artiljerskih i snajperskih napada Sarajeva i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN 1992-1995. godine. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE