• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mun završava mandat u BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrik Mun u junu završava svoj mandat u Sarajevu na toj poziciji, pišu "Nezavisne novine".

 Mun završava mandat u BiH Izvor: MONDO

Pozivajući se na svoja saznanja list navodi da je riječ o redovnoj "rotaciji", a informacija će zvanično biti saopštena kada bude objavljeno ime Munovog nasljednika.

List navodi da u ambasadi SAD juče nisu željeli da potvrde ovu informaciju niti su htjeli da govore o Munovom nasljedniku.

"Nemamo ništa da izjavimo po ovom pitanju. Ambasador Mun nastavlja svoj posao ovde u BiH i nema najavljenog datuma odlaska", saopšteno je iz Ambasade.

Podsjeća se da je Muna na poziciju američkog diplomate u BiH imenovao američki predsjednik Barak Obama 10. septembra 2010. godine, a prethodno je bio prvi zamjenik državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Aziju, gdje je bio koordinator za Avganistan.

Bio je i direktor Kancelarije za Austriju, Njemačku i Švajcarsku, kao i zamjenik konzula u Bejrutu. Zauzimao je i mjesto izvršnog sekretara Grupe za pregovore o strateškom nuklearnom oružju (START) u Ženevi, kao i američke delegacije u pregovorima o Konvencionalnim oružanim snagama u Evropi sa sjedištem u Beču. Takođe, radio je u Misiji SAD u NATO-u, a bio je i zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Zagrebu.

Prije diplomatskih zadataka bio je oficir vazdušnih snaga SAD šest godina, a od stranih jezika govori francuski, ruski i srpsko-hrvatski.

Mun je u BiH bio snažno angažovan po pitanju rješavanja vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog plana BiH za članstvo u NATO-u, a kao jedan od većih projekata. Uz njegovu zaslugu pokrenut je projekt reforme FBiH, što je posao koji još traje, navode "Nezavisne".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE