• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen Živko Budimir i još 19 osoba

Predsjednik FBiH i još 19 zvaničnika FBiH uhapšno je u petak zbog sumnje da su umiješani u korupciju.

 Uhapšen Živko Budimir i još 19 osoba Izvor: MONDO

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su informaciju da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir danas lišen slobode, zajedno sa predsjednikom Komisije za pomilovanja FBiH Hidajetom Halilovićem i savjetnikom predsjednika FBiH Petrom Barišićem.

Budimir, Halilović i Barišić su zajedno sa S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M.,Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž. lišeni slobode, a nalaze se pod istragom da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, protivzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, prenose federalni mediji.

Navedene osobe uhapšene su u okviru tri povezane akcije Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) kodnih naziva „Patriot“, „Memori“ i „Pravda“, potvrdila je službenik Sipe Kristina Jozić.

Prema njenim riječima, lica su privedena u službene prostorije Sipe u Istočnom Sarajevu gdje će biti izvršena kriminalistička obrada koju provode zajednički istražni timovi sastavljeni od predstavnika Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Sipe.

Tokom istraga izvršen je pretres kancelarija predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade FBiH u Mostaru. Pretresen je i dio prostorija federalnog Ministarstva pravde, u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, te više stanova na području FBiH.

U saopštenju Tužilaštva BiH demantuju medijske navode o navodnom imunitetu predsjednika FBiH, jer on, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopšte nema imunitet u krivičnim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH.

Iz tog razloga, pojašnjava se iz Tužilaštva BiH, pozivanje na imunitet na osnovu ovog zakona nije moguće.

Tužilaštva BiH je pojasnilo da informaciju o lišavanju slobode Budimira, Halilovića i Barišića može potvrditi shodno odredbama Zakona o Tužilaštvu BiH zbog naglašenog i opravdanog interesa javnosti.

Mediji su ranije danas javili da je Budimir uhapšen u akciji Sipe čiji je cilj otkrivanje djela korupcije zaposlenih u Predsjedništvu BiH u Sarajevu i Vladi Federacije BiH u Mostaru. Hapšenje je, navodno, uslijedilo zbog primanja mita za pomilovanja.

Budimir je, podsjećaju mediji, samo u toku prošle godine pomilovao 96 osoba od kojih većina nije imala pozitivna mišljenja nadležnih institucija s obzirom na to da se radilo uglavnom o osobama iz kriminalnog miljea koji se vežu za političke krugove. Prema nezvaničnim informacijama sumnja se da je Budimir pomilovanja navodno naplaćivao 40.000 evra, te da je to bila cijena za koju su okorjeli kriminalci izlazili na slobodu iz zatvora.

Operativne akcije Patriot“, „Memori“ i „Pravda“ su povezane. Devet lica koja su lišena slobode u okviru operativne akcije „Memori“ dovodi se u vezu sa slučajem zaplijene 110 kilograma marihuarne u Crnoj Gori u februaru ove godine.

Prvoosumnjičeni iz akcije „Memori“ dovodi se u vezu sa pomilovanjima koja se istražuju u okviru akcije „Patriot“, u kojoj je slobode lišeno deset lica uključujući i predsjednika FBiH Živka Budimira. U okviru akcije „Pravda“ slobode je lišen predsjednik Komisije za pomilovanja FBiH Hidajet Halilović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE