• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimir nema pravo na imunitet

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić rekao je večeras da ne postoji mogućnost za imunitet predsjednika FBiH Živka Budimira u krivičnim stvarima.

 Budimir nema pravo na imunitet Izvor: MONDO

On je pojasnio novinarima u Sarajevu da je izmjenama Ustava FBiH u amandmanu 65 izbrisan član 10 koji je pretpostavljao imunitet za određene funkcionere u FBiH.

"Taj član je potpuno brisan i ne postoji mogućnost nikakvog imuniteta", istakao je Mikulić.

Prema njegovim riječima, postoji zakon o imunitetu koji je nametnuo bivši međunarodni predstavnik u Bih Pedi Ešdaun koji pretpostavlja pitanje imuniteta u krivičnim i građanskim stvarima za određena lica, ali za predsjednika FBiH ne pretpostavlja imunitet u krivičnim nego isključivo u građanskim stvarima.

Tužilaštvo BiH ranije je demantovalo medijske navode o imunitetu predsjednika FBiH, koji, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopšte nema imunitet u krivičnim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH.

Iz tog razloga, pojašnjava se iz Tužilaštva BiH, pozivanje na imunitet na osnovu ovog zakona nije moguće.

Pripadnici Sipe uhapsili su oko 18.00 časova Budimira u njegovom kabinetu u zgradi Predsjedništva BiH. Osim Budimira uhapšeno je još 19 osoba.

Tokom istraga izvršen je pretres kancelarija predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade FBiH u Mostaru.

Pretresen je i dio prostorija federalnog Ministarstva pravde, u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, te više stanova na području FBiH.

Savjetnik za medije predsjednika FBiH Laura Bošnjak navela da je prilikom pretresa izuzeta sva dokumentacija koja je potrebna radi istrage, ali da ne može da govori za koje krivično djelo je Budimir osumnjičen.

"Osoblje Budimirovog kabineta nije imalo kontakt sa njim, pa nema pristupa tim informacijama“, rekla je Bošnjak i dodala da su pripadnici Sipe bili korektni tokom pretresa i da nije bilo nikakvih neprijatnosti.

Pretres je trajao od 12.00 do 18.00 časova, a ispred zgrade Predsjedništva BiH veliki broj predstavnika medija čekao je ishod ovog događaja.

(Srna/MONDO, foto FTV)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE