• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predložen pritvor za Budimira

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana za predsjednika FBiH Živka Budimira i još osam uhapšenih.

 Predložen pritvor za Budimira Izvor: MONDO

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je novinarima da će u narednih 24 do 48 časova Sud donijeti odluku o ovom zahtjevu.

Grubešić je novinarima rekao da je ovim licima predložena mjera pritvora zbog mogućnosti bjekstva, jer ih većina posjeduje dvojna državljanstva.

On je naveo da je riječ o četiri lica koja su uhapšena u predmetu "Memori", a koji se sumnjiče za organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Grubešić je rekao da će pritvor biti predložen i za pet osumnjičenih iz predmeta "Patriot" i "Pravda".

"Pritvor će biti predložen za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića", rekao je on i dodao da je istražni tim Tužilaštva BiH ispitao sve osumnjičene u prisustvu advokata.

Grubešić je dodao da su se osumnjičeni branili ćutanjem, osim Jurčevića, koji je iznio odbranu.

Mjera pritvora će biti predložena i jer bi osumnjičeni mogli ometati istragu i uticati na svjedoke i saučesnike, kao i zbog načina izvršenja ovog krivičnog djela.

"Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice", rekao je Grubešić i dodao da je riječ o najobimnijoj akciji od Dejtona kada je riječ o otkrivanju koruptivnih djela, čiji su počinioci visoki funkcioneri.

Grubešić je rekao da ne može davati podatke gdje se osumnjičeni nalaze.

Advokat Fahrija Karkin potvrdio je Srni da više ne zastupa predsjednika Federacije BiH Živka Budimira koji je uhapšen zbog sumnje za umiješanost u korupciju. Karkin nije želio da govori o razlozima za promjenu, ali je naveo da i dalje isto gleda na ovaj slučaj.

"Nema promjene u razmišljanjima, o predmetu isto mislim, a to je da je riječ o nevinom čovjeku", naveo je Karkin.

U okviru tri povezane akcije Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) kodnih naziva "Patriot", "Memori" i "Pravda" slobode je lišeno 20 lica, među kojima je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Petar Baršić. 

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić rekao je sinoć da ne postoji mogućnost za imunitet predsjednika FBiH Živka Budimira u krivičnim stvarima. 

U prvim komentarima slučaja Budimir, predstavnici većine političkih stranaka u BiH su dali podršku borbi protiv korupcije ali su se pojavile i političke konotacije s obzirom da je Budimir ključni čovjek za donošenje odluka o eventualnoj smjeni vlade Federacije BiH, na čemu već mjesecima bezuspješno insistira nekoliko stranaka.

Ukoliko Budimir bude sudski procesuiran u parlamentu BiH može se pokrenuti postupak njegove smjene.

Uslov je da takav zahtijev pokrenu dvije trećine zastupnika u Zastupničkom ali i u Domu naroda entitetskog parlamenta a konačnu odluku o smjeni nakon toga donosi Ustavni sud FBiH.

Budimir, koji je osumnjičen za umiješanost u korupciju, za 20 mjeseci oslobodio je 32 zatvorenika među kojima su ratni komandant Srebrenice Naser Orić i najozloglašeniji kriminalac Mersed Hadžić - javili su federalni mediji.

Koga je sve pomilovao predsjednik FBiH Živko Budimir pročitajte OVDJE.

(MONDO, foto Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE