• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: Republika Srpska važnija od Kosova

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da je opstanak Republike Srpske za Srbiju važniji nacionalni i državni interes od Kosova

 Dačić: Republika Srpska važnija od Kosova Izvor: MONDO

Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da je opstanak Republike Srpske važniji nacionalni i državni interes Srbije od opstanka Kosova i Metohije unutar Srbije, jer u Srpskoj živi više od milion Srba.

"Ja mislim i da je opstanak Republike Srpske mnogo važniji nacionalni i državni interes nego opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije zato što tamo (u Republici Srpskoj) živi više od milion Srba", rekao je Dačić sinoć u Skupštini Srbije.

Obraćajući se poslanicima uoči usvajanja Vladinog izvještaja o kosovskom dijalogu i briselski sporazum, Dačić je rekao da Srbija mora da vodi računa o Republici Srpskoj, jer je to važan nacionalni interes, prenijeli su beogradski mediji.

On je istakao da neće dozvoliti da Srbi na Kosovu i Metohiji dožive sudbinu Srba iz bivše Republike Srpske Krajine, koji su odbili sporazum "Ze četiri", a onda u akciji "Oluja" protjerani.

"Ne možemo više da imamo politiku odbijanja, jer ćemo onda ostati i bez teritorije i naroda i nećemo više imati potrebe da raspravljamo o Kosovu i Metohiji u ovom parlamentu, kao što više ne raspravljamo o Republici Srpskoj Krajini", rekao je Dačić.

Dačić je poručio da "treba da se zaboravi i Ahtisari i 2005.", kada je Hašim Tači bio na potjernici, kao i Agim Čeku.

“Kako sada odjednom ne može da se pregovara sa onim na poternici, što kaže i Srpska pravoslavna crkva (SPC), a i oni pregovaraju sa predstavnicima kosovskih vlasti - da bi preživeli", rekao je premijer Srbije.

Dačić je dodao i da na jugu Kosova ima više Srba nego na sjeveru i da oni punih 14 godina žive pod kosovskim zakonima.

“Vekovima su bili turski zakoni pa nismo napuštali Kosovo, ovo nije zajednica koja se tiče samo severa, imaće 10 opština”, rekao je Dačić.

Dačić je negirao da će Kancelarija za Kosovo biti ukinuta, rekavši da je njen direktor Aleksandar Vulin odigrao veliku ulogu, ali da se lično ne slaže sa sporazumom.

Poslanici parlamenta Srbije usvojili su sinoć velikom većinom izvještaj Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru koga je i sporazum postignut u Briselu sa Prištinom.

Protiv su bili poslanici opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) i pojedini poslanici drugih stranaka, koji su sa Kosova i Metohije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE