• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

File: Nema novih rokova

Komesar EU za proširenje Štefan File rekao je da nije predložio nove rokove za dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

 File: Nema novih rokova Izvor: MONDO

Fili ističe da se rješenje mora pronaći prije izbora 2014. godine i podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU.

File napominje da će biti teško da BiH krene naprijed ka EU ako se ne pozabavi ovom odlukom, i dodaje da bez političke volje političkih predstavnika i spremnosti da se učini kompromis nije moguće ostvariti napredak.

"Članice EU stalno izražavaju očekivanja posredstvom zaključaka Savjeta Evrope da BiH, kao prioritet, treba da uskladi Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, u skladu sa odlukom "Sejdić-Finci", rekao je File za "Glas Srpske", dodajući da su članice očigledno razočarane što nije ostvaren napredak.

On napominje da je od vitalnog značaja da BiH provede odluke Evropskog suda i uskladi Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Svaki građanin BiH mora imati pravo da se kandiduje za izbore. Provođenje odluke `Sejdić-Finci`, takođe, je obaveza BiH prema Savjetu Evrope i jedan od preduslova da bi se aplikacija za članstvo u EU smatrala valjanom", rekao je File.

On ističe da političko vođstvo BiH nije biralo prioritete u programu rada za članstvo u EU i nije pretvorilo deklarisanu posvećenost evropskom putu u konkretnu akciju, što je razočaravajuće.

Odgovarajući na pitanje da li bi mogla biti ojačana uloga šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, File je rekao da je specijalni predstavnik EU već dobio veoma jak mandat i ima punu podršku institucija Unije i država članica.

"Specijalni predstavnik predstavlja više od pola milijarde građana EU. Problem nije u njegovom mandatu, već u nemogućnosti političkih vođa da isporuče ono što su dogovorili u okviru `mape puta` prošle godine", zaključio je File. 

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE