• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Ispitati rad ljekarskih komisija

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović naložila kontrolu rada ljekarskih komisija i doktora porodične medicine u Srpskoj

 Cvijanović: Ispitati rad ljekarskih komisija Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović naložila je ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodanu Staniću i vršiocu dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Darku Tomašu da provjere rad svih komisija za ocjenu privremene nesposobnosti za rad više od 30 dana.

Cvijanovićeva je izjavila Srni da postoje osnovane sumnje da su pojedini članovi komisija zloupotrijebili svoj položaj i proizveli štetu Fondu.

"Takođe, naložila sam da se ispita i rad doktora porodične medicine koji su pacijentima utvrđivali privremenu nesposobnst za rad protivno odredbama akata FZO, a posebno da se provjeri da li su ljekari prilikom propisivanja lijekova favorizovali pojedine lijekove, odnosno pojedine proizvođače lijekova, te i na taj način proizvodili štetu FZO", naglasila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je zatražila od ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića da u okviru svoje nadležnosti pruži pomoć prilikom utvrđivanja istinitosti pomenutih navoda.

OTKAZI KRAJNJA MJERA

Niko neće biti pošteđen u mjerama Vlade RS na rješavanju problema u javnim preduzećima i institucijama, a otpuštanje radnika moguće je samo kao krajnja mjera, izjavila je u petak Željka Cvijanović, predsjednik Vlade, nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata RS.

Ona je najavila da će u junu biti završena analiza o dinamici vraćanja plata radnicima u javnom sektoru, koje su od ove godine umanjene za deset odsto. Nakon te analize, istakla je, bića dinamika i u kojem obimu će plate biti vraćane.

Cvijanovićeva je istakla da je upoznala predstavnike Saveza sindikata o Akcionom planu Vlade za zapošljavanje te je ponovila da je Vlada opredijeljena da se pojača borba protiv kriminala i korupcije i rad kontrolnih organa. Istakla je da je broj sprovedenih kontrola povećan za 11 odsto u odnosu na prošlogodišnji period.

Istakla je da je sa sindikalcima razgovarala i o stanju u Fabrici glinice "Birač". "Interes Vlade jeste da se u ovoj fabrici zadrže radna mjesta, proizvodnja i pojača rad kontrolnih organa", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da podržava reaktiviranje rada Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, jer je to važno tijelo za dijalog socijalnih partnerima, odnosno Vlade, poslodavaca i sindikata.

"Vlada je opredijeljena da zajednički sa sindikatom radi na pitanjima od interesa prvenstveno za radnike RS, odnosno za cjelokupni privredni život RS", zaključila je Cvijanovićeva.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, upozorila je da je broj penzionera veći za 398 u odnosu na broj zaposlenih, te da je to prvi put da je više penzionera od radnika. Navela je da je na birou trenutno 155.000 ljudi, a da su prosječne plate prvi put pale, dok troškovi života i dalje rastu.

Ponovila je da su zakoni koji štite radna prava dobri, ali da je problem u lošem radu kontrolnih organa, kao i pritiska "pojedinih tajkuna" na Vladu RS da dođe do izmjena Zakona o radu na štetu radnika.

"Raspakivanje Zakona o radu je za nas neprihvatljivo. Nećemo prihvatiti otpuštanje radnika. Tražimo da prvo odgovaraju oni koji su upropastili preduzeća i radnike poslali na ulicu i to ne samo da budu smijenjeni nego da odgovaraju i pred zakonom", navela je Mišićeva. Izrazila je nezadovoljstvo što nema sjednica Ekonomskog i socijalnog savjeta RS otkad je predsjedavanje tom institucijom preuzela Vlada.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE