• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratnici Babići napuštaju Sarajevo

Srpska povratnička porodica Gordana Babića najavila je da će napustiti Sarajevo iz bezbjednosnih razloga.

 Povratnici Babići napuštaju Sarajevo Izvor: MONDO

Babić je 29. marta odveden iz stana dok je ekipa Radio-televizije Republike Srpske snimala prilog o traumama ove srpske povratničke porodice od posljedica školske posjete njegove devetogodišnje kćerke Istorijskom muzeju, gdje su djeci prikazane fotografije neprimjerenog i potresnog sadržaja.

Babić kaže da je njegova porodica diskriminisana u Sarajevu, jer je federalni MUP odbio zahtjev njegove supruge Olivere za zaštitu. "Ona je molila da se zaštiti naša srpska povratnička porodica, a to je odbio MUP Kantona Sarajevo i glavni inspektor Jusuf Zornić", rekao je Babić Srni.

On je naveo da je sa porodicom preduzeo sve moguće mjere da što prije napuste Sarajevo i da su dobili obećanje da će im biti obezbijeđen alternativni smještaj u Lukavici, a ima i obećanje načelnika opštine Istočna Ilidža Predraga Kovača da će im pokušati naći smještaj.

"Čekamo odgovor, a u međuvremenu radimo na pravljenju porodičnog objekta na Palama gdje moja supruga ima plac", rekao je on i dodao da sada traže sredstva od Međunarodne donatorske konferencije za izbjeglice i povratnike.

Babić je rekao da je njegova supruga 29. marta, nakon dolaska 13 policajaca u njihov stan, kada su odveli njega i ekipu Radio-televizije Republike Srpske na saslušanje, otišla kod zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Uroša Pene i njegovoj sekretarici predala pismo u kome je tražila urgentnu zaštitu svoje porodice.

Prema njegovim riječima, Pena je pismo uputio MUP-u Kantona Sarajevo i Ministarstvu prosvjete, a u četvrtak, 25. maja, dobila je odgovor u kome je Zornić obavještava da nema osnova za vođenje unutrašnje istrage i zaštite porodice.

Babić je rekao da je u petak, 26. aprila, dobio poziv od Policijske stanice Novo Sarajevo koji je potpisao komandir Safet Gagula u kome ga obavještavaju da je protiv njega u Opštinskom sudu u Sarajevu pokrenut prekršajni postupak.

On je rekao da ni on ni njegova supruga ne rade i da nema od čega da plati eventualnu prekršajnu kaznu, već će ići u zatvor.

"Nakon brutalnog ataka 13 specijalaca na moju porodicu i ovih događaja smatramo da je ovo dalji atak na moju povratničku srpsku porodicu koja živi u strahu", rekao je Babić.

Babić je podsjetio da je ova porodica bila 10 godina u izbjeglištvu u Srbiji i da se u Sarajevo vratila 15. aprila 2002. godine. "Mi smo sada u kategoriji povratnika što je najgora kategorija", rekao je on i istakao da ne želi da rizikuje život svoje djece od šest, devet i 12 godina.

On je podsjetio da su u vrijeme kad je ekipa RTRS-a snimala prilog 29. marta došla dvojica policajaca po prijavi direktora Osnovne škole "Grbavica 1" Omera Begovića, kojem je lično izrazio revolt zbog šoka i teških trauma sa kojima se njegova kćerka vratila iz posjete muzeju, a što se odrazilo i na mlađu kćerku od šest godina, koja na jesen treba da krene u ovu školu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE