• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Budimir: FBiH konsultuje OHR

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo obaviće konsultacije sa OHR-om o ovlaštenjima predsjednika FBiH Živka Budimira, kome je određen jednomjesečni pritvor

 Slučaj Budimir: FBiH konsultuje OHR  Izvor: MONDO

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo najavio je da će danas sa institucijama nadležnim za tumačenje ustavnih odredbi biti obavljene konsultacije o ovlaštenjima predsjednika FBiH Živka Budimira, kojem je određen jednomjesečni pritvor.

"Budimir je i dalje predsjednik FBiH, a entitetski ustav predviđa da dio njegovih dužnosti preuzimaju potpredsjednici", rekao je Kebo.

On je za "Večernji list" naveo da će konsultacije biti obavljene sa OHR-om, kao vrhovnim tumačem Dejtonskog sporazuma, ustavnopravnom komisijom oba doma Parlamenta FBiH i federalnim Ustavnim sudom.

Prema njegovim riječima, za sada je nesporno da oba potpredsjednika zamjenjuju predsjednika, ali samo u dijelu funkcija kada za određenu odluku nisu potrebna sva tri potpisa.

"Znači, drugi potpredsjednik i ja ne možemo sami smijeniti Vladu, imenovati ustavne sudije", dodao je Kebo.

On je odbacio tvrdnje da je u slučaju hapšenja Budimira riječ o političkom obračunu i pritisku da se izvrši rekonstrukcija Vlade FBiH.

"Ovog trenutka nema rekonstrukcije Vlade bez potpisa Živka Budimira i takve priče su zaista neutemeljene", ocijenio je Kebo.

Sud BiH odredio je juče jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE