• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje:Građani BiH najdeblji na Balkanu

Najnovije svjetsko istraživanje o gojaznosti pokazuje da čak 62,9 odsto građana BiH pati od viška kilograma.

 Istraživanje:Građani BiH najdeblji na Balkanu Izvor: MONDO

Na osnovu tog istraživanja, koje prenosi "Dnevni avaz", građani BiH su najdeblji stanovnici Balkana, drugi u Evropi, a čak šesti u svijetu.

Na listi od deset najdebljih svjetskih nacija posljednje mjesto zauzeli su Englezi, sa stopom od čak 61 odsto gojaznih, dok naši balkanski susjedi Hrvati neslavno kotiraju na devetom mjestu, s čak 61,4 odsto pretilih građana.


Osmo mjesto drži Izrael, sa 61,9 posto gojaznih, a sedmo stanovnici Novog Zelanda, sa 62,7 posto "debelih". Na petom mjestu nalazi se afrička država Egipat, s čak 66 posto populacije koja ima višak kilograma, dok su visoko četvrto zauzeli Nijemci, koji su, sa 66,5 odsto gojaznih, i najdeblja nacija u Evropi, odnosno odmah ispred BiH.

Treće mjesto zauzimaju Sjedinjene Američke Države, gdje živi 66,7 posto ljudi s prekomjernom težinom, a na drugom je Republika Kiribati, u kojoj živi 81,5 posto pretilih osoba.

Prvo mjesto pripalo je državi Samoi, koja se nalazi u južnom Pacifiku, gdje skoro cijela nacija, odnosno 93,5 odsto stanovnika, pati od prekomjerne težine.

U Udruženju za liječenje i prevenciju gojaznosti BiH ističu da podatak da u BiH živi čak 62,9 odsto gojaznih predstavlja svojevrsni alarm da se konačno krene u izradu plana koji će barem suzbiti širenje ove pojave.

Nutricionista Irzada Taljić kaže da je u tom pogledu već bilo inicijativa iz nekoliko zavoda za javno zdravstvo te UNICEF-a.

"Zna se da je gojaznost posljedica nezdravog načina života i ishrane, stoga savjetujem da se dnevno unosi što više količinski manjih obroka koji sadrže sirovo voće i povrće. Prednost treba dati i piletini, puretini, ribi i nemasnoj teletini te unositi više zasićenih masnoća koje se nalaze u maslinovom ulju i slično", kaže Taljić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE