• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci spremaju reviziju Dejtona?

Poslije potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine uslijediće diplomatska ofanziva američke administracije na Republiku Srpsku, piše Press RS.

 Amerikanci spremaju reviziju Dejtona? Izvor: MONDO

Upozorenje premijera Srbije Ivice Dačića da nakon potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine slijede pritisci na Republiku Srpsku, odnosilo se na predstojeću diplomatsku ofanzivu američke administracije koja će, prema tvrdnjama odlično obaviještenih izvora Pressa RS, biti usmjerena ka značajnoj reviziji Dejtonskog sporazuma u smislu slabljenja specijalnih paralelnih veza RS i Srbije, ali i promjenama Ustava BiH, kojima se planira ukidanje entitetskog glasanja.

Prema riječima sagovornika lista iz Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, koji su insistirali na anonimnosti, predsjednik Vlade Srbije bio je "smrtno ozbiljan" kada je najavio da će u predstojećem periodu uslijediti novi žestoki pritisci na RS.

Ističući da je prije i poslije briselskih razgovora između Beograda i Prištine Dačić dobijao brojne signale od pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da je rješavanje kosovskog pitanja "početak sređivanja stvari u regionu" i da je BiH sljedeća na redu, izvori Pressa RS kažu da je upravo zbog toga Dačić istakao da Kosovo nije jedino pitanje kojim Srbija treba da se bavi.

"Poslije parafiranja briselskog sporazuma i uslovne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, Amerikanci i njihovi zapadni saveznici smatraju da je na Balkanu još jedino ostalo da se riješi pitanje BiH koja ni 20 godina poslije rata nije profunkcionisala kao država. S obzirom na to da Republika Srpska sve otvorenije pokazuje pretenzije da se odvoji od ovakve nefunkcionalne BiH, pritisci o kojima je Dačić govorio odnosiće se na pokušaj promjene Ustava BiH u smislu ukidanja entitetskog glasanja, koje je, prema mišljenju onih koji se zalažu za reviziju Dejtona, glavni krivac za ogromnu samostalnost RS. S druge strane, postojanje specijalnih paralelnih veza RS i Srbije takođe se smatra velikom opasnošću i stepenicama koje vode ka samostalnosti RS", kažu izvori Pressa RS.

Potpredsjednik Socijalističke partije u Republici Srpskoj Živko Marjanac za Press RS kaže da je apsolutno uvjeren u dobronamernost izjava premijera Dačića, koji je javnost upozorio na predstojeći scenario koji se sprema Srpskoj. Iako, prema njegovim riječima, ne posjeduje informacije o pravcu budućih pritisaka na RS, Marjanac se slaže sa tvrdnjama izvora lista koji smatraju da će entitetsko glasanje biti "glavna meta" onih koji se zalažu za reviziju Dejtona.

"Pokušaji promjene Dejtonskog sporazuma ne traju od juče. To je proces koji se odvija od 1996. do danas. Entitetsko glasanje je već dugo trn u oku onih koji se zalažu za unitarizaciju BiH i ne treba sumnjati da bi bilo kakva sljedeća promjena mirovnog sporazuma išla u tom pravcu. Premijer Dačić je iskren čovjek i vjerujem mu kad kaže da se spremaju pritisci na RS", ističe Marjanac.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić naglašava da pritisci na RS nikad nisu ni prestajali. On ocjenjuje da u međunarodnim diplomatskim krugovima, posebno američkim, postoji veliki broj onih koji se otvoreno zalažu za reviziju Dejtonskog sporazuma na štetu Republike Srpske.

"Kod Amerikanaca već dugo postoji težnja da se Dejtonski sporazum promijeni. O tome su, između ostalog, prilikom obilježavanja desete godišnjice potpisivanja sporazuma govorili Danijel Server i Donald Hejs. Ono što meni smeta u izjavi Ivice Dačića je to što se on, maltene, preporučuje kao posrednik u budućim razgovorima o tom pitanju. To nije obilježje ozbiljnog političara i državnika", zaključuje Janjić.

(MONDO, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE