• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimirov advokatski tim uložio žalbu

Advokatski tim koji zastupa Živka Budimira, uložio je danas žalbu na odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora, potvrđeno je agenciji Hina.

 Budimirov advokatski tim uložio žalbu Izvor: MONDO

Pritvor predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Budimiru i njegovom savjetniku Petru Barišiću, predsjedniku federalnog povjereništva za pomilovanja Hidajetu Haliloviću, kao i Saudu Kulosmanu i Ivanu Jurčeviću - predsjednicima bošnjačkog, odnosno hrvatskog udruženja veterana, određen je juče na zahtjev Tužilaštva BiH.

Procijenjeno je da bi Budimir i Barišić mogli da pobjegnu u Hrvatsku, a ostali osumnjičeni da pokušaju da utiču na svjedoke ili prikriju dokaze.

Ulaganje žalbe na odluku o pritvoru najavili su i advokati ostalih osumnjičenih koji se terete da su primali novac kako bi posredovali pri davanju pomilovanja osuđenim osobama.

Sud ima obavezu da o prigovorima na određivanje pritvora odluči u roku od 24 sata.

U okviru istrage koja se sprovodi protiv Budimira i njegovih saradnika policija je u nedjelju uhapsila još četiri osobe za koje se sumnja da su bili posrednici pri davanju mita kao protivusluge za pomilovanja.

Među njima je i savjetnik ministra pravosuđa Federacije BiH Haris Kovačić, a tim povodom se oglasio ministar pravosuđa Zoran Mikulić i izrazio žaljenje zbog upletenosti njegovog saradnika u korupciju, odbacivši bilo kakvu ličnu povezanost s cijelim slučajem.

"Očekujem da istraga u potpunosti rasvijetli njegovu (Kovačićevu) eventualnu ulogu u svemu tome i da shodno tome odgovara za svoje postupke", stoji u Mikulićevoj pisanoj izjavi.

Dodao je da je do sada u potpunosti sarađivao s istražnim organima, a za nagađanja o tome da je i sam upleten u krivična djela za koja se terete Budimir i ostali konstatovao je da "dolaze od medija čiji su pojedini urednici u direktnoj službi prikrivanja očitog kriminala".

Za krizu vlasti u Federaciji BiH koja je nastupila hapšenjem i pritvaranjem entitetskog predsjednika za sada još nema jasnog rješenja.

Dvojica potpredsjednika FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić istakli su da je Budimir "nedvosmisleno i dalje predsjednik", uprkos činjenici da je u pritvoru, i da će tako ostati sve dok ne podnese ostavku ili eventualno bude smijenjen u Ustavom propisanom postupku.

Pudarić i Kebo su najavili da će započeti konsultacije s Kancelarijom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i entitetskim Ustavnim sudom i parlamentom da bi se utvrdilo kako osigurati funkcioniranje sistema.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE