• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić okončao posetu Pekingu

Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao je u ponedeljak iz Pekinga za Beograd.

 Tadić okončao posetu Pekingu  Izvor: MONDO

Tokom protekle petodnevne posete predsednik Srbije je imao brojne susrete sa svetskim državnicima od kojih je najvazniji bio razgovor sa predsednikom najmnogoljudnije zemlje sveta Hu Đintaom, sa kojim je dogovorio unapredjenje bilateralnih odnosa dve tradicionalno prijateljske zemlje.

Ocenivši Olimpijske igre kao sajam ne samo sporta, već i politike, Tadić je prijem dobrodošlice, koji je Đuntao priredio za oko 100 svetskih zvaničnika, iskoristio, zajedno sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, za razgovore radi lobiranja za srpsku inicijativu na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je tokom jednog od nekoliko susreta sa predstavnicima srpskih medija koji izveštavaju sa Igara, izjavio da nam predstoji "vruće leto i još vrelija politička jesen" pa je svaka prilika za diplomatske aktivnosti i pronalaženje rešenja oko, za srpsku stranu, otvorenog pitanja Kosova, odnosno suvereniteta Srbije, od velikog značaja.

Priliku da iznese svoj i stav srpskog naroda o "kosovskoj temi" Tadić je imao tokom kratkih, ali sadržajnih razgovora sa predsednicima SAD i Francuske Džordžom Bušom i Nikolom Sarkozijem, dok je na sastanku sa ministrom inostranih poslova Italije Frankom Fratinijem više bilo reči o odnosima u oblasti privrede, pre svega automobilskoj industriji.

Ništa manje značajan za razvoj srpske ekonomije nije bio ni susret sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija u oblasti industrije, telekomunikacija, automobilizma, bankarstva.

Domaćin biznis foruma, ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički, u čast Tadića organizovao je i prijem u ambasadi, kojem su prisustvovali uvaženi prijatelji spskog naroda iz te zemlje, predstavnici dijaspore i Olimijskog komiteta Srbije.

Poznat kao osoba koja voli i podržava sport, Tadić je tokom boravka u Pekingu obišao naše olimpijce, koji prvi put posle 96 godina na Igrama nastupaju pod imenom Srbija, i prisustvovao svečanom podizanju naše zastave i intoniranju nacionalne himne u Olimpijskom selu.

Svojim prisustvom na borilištima Tadić je podržao odbojkaše, odbojkašice, vatrepoliste i strelca Jasnu Šekarić, a u svakoj prilici je isticao važnost vrhunskih rezultata naših sportista za promociju Srbije u medjunarodnim okvirima.

U poslednje tri godine ovo je bila druga poseta srpskog predsednika Kini, a narednu je najavio za nekoliko meseci.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE