• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska podržava Izrael

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska podržava trajnu i dugoročnu borbu Izraela za nezavisnost i samobitnost.

 Dodik: Srpska podržava Izrael Izvor: MONDO

Dodik je nakon sastanka sa delegacijom Ministarstva inostranih poslova Izraela rekao da je Republika Srpska ponosna na saradnju i prijateljstvo sa Izraelom i jevrejskim narodom.

"Na današnjem sastanku potvrdili smo dugogodišnje trajno prijateljstvo, izrazili saglasnost po mnogim političkim pitanjima, upoznali se o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj i regionu Bliskog Istoka", rekao je Dodik u Aleksandrovcu.

On je naveo da se sa Izraelom razgovara o mnogim projektima saradnje u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, industrije, kulture i obrazovanja.

"Posebno smo ponosni na činjenicu da izraelske institucije koje se bave izučavanjem holokausta prenose svoja iskustva našim ljudima i želimo da to nastavimo", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je u ime Srpske izrazio zahvalnost na stalnom institucionalnom prisustvu Izraela u obilježavanju proboja jasenovačkih logoraša u Gradini.

"U narednih nekoliko sedmica u Banjaluci ćemo otvoriti Jevrejski kulturni centar, što će biti novi dokaz međusobnog prijateljstva i saradnje. Uvjereni smo da smo našu saradnju i prijateljstvo postavili na dobar i čvrst kolosjek i trajno kretanje koje će samo doprinijeti novom razumjevanju i jačanju tog prijateljstva", naglasio je Dodik.

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Izraela Zev Elkin rekao je da Izrael doživljava Republiku Srpsku kao iskrenog prijatelja i želi da proširi partnerske oblasti saradnje.

"Čast nam je i velika privilegija da imamo mogućnost da učestvujemo na parastosu u spomen području Donja Gradina i potpuno smo ubijeđeni da bez sjećanja na prošlost ne možemo da gradimo sadašnjost, a kamoli budućnost", istakao je Elkin.

On je dodao da Izrael duboko cijeni napore koje čini Republika Srpska zarad kolektivnog sjećanja i izučavanja svega onoga što se desilo u tom teškom periodu ljudske istorije na prostoru Dolje Gradine.

"Učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo u svemu tome pomogli Republici Srpskoj. Naše zajedničke i sapatničke istorije u prolivanju krvi nisu samo osnov za građenje kolektivnog sjećanja za ono što se desilo u prošlosti, već i neka vrsta perspektive za građenje zajedničke budućnosti", smatra Elkin.

On je naglasio da već dokazano iskreno prijateljstvo Srpske i Izraela ima veliku perspektivu u narednom periodu. "Mi smo ovdje da bi se ta perspektiva i ostvarila", poručio je Elkin.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE