• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riješen problem matičnih brojeva

Novi propisi o jedinstvenom matičnom broju mogu početi da se primjenjuju.

 Riješen problem matičnih brojeva  Izvor: MONDO

Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH da nadležni organi koji su, usljed pravne praznine, donijeli svoje propise o jedinstvenom matičnom broju građana, mogu pristupiti primjeni tih propisa.

Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo je IDDEEA BiH instrukciju za grupu V, peta grupa, iz Zakona o Jedinstvenom broju građana (JMB) i shodno tome nadležni organi koji su donijeli svoje propise vezane za ovu materiju mogu pristupiti primjeni propisa.

IDDEEA u današnjem saopštenju navodi da se u više navrata obraćala nadležnom Ministarstvu civilnih poslova kako bi dobila instrukciju u skladu sa članom 55 Zakona o JMB po kojem je isključivo ovo ministarstvo nadležno za dostavljanje tumačenja i instrukcije za primjenu propisa.

U saopštenju se i podsjeća da je Ustavni sud BiH svojim rješenjem od 12. februara van snage stavio član 5 Zakona o JMB, te da su, nakon stupanja na snagu ovog rješenja, nadležni organi za izdavanje JMB odredili više od 1.500 matičnih brojeva.

Vlada Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta donijele su propise kojim omogućavaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske i Javni registar Brčko distrikta nastave sa određivanjem jedinstvenog matičnog broja.

Javni registar Brčko distrikta je nakon donošenja odluke Vlade Brčko distrikta nastavio sa određivanjem jedinstvenog matičnog broja, dok MUP Srpske nije određivao jedinstveni matični prema uredbi koju je donijela Vlada Srpske, navodi IDDEEA.

U saopštenju se navodi i da jedinstvene matične brojeve u Srpskoj izdaje MUP Srpske, u Federaciji BiH kantonalni MUP-ovi i u Brčkom Javni registar Brčko distrikta, te da IDDEEA ne izdaje jedinstveni matični broj i nije nadležna za poslove u tom segmentu.

Vlada Republike Srpske donijela je 10. maja Uredbu o dopuni Uredbe o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja, kako bi MUP Srpske mogao da dodjeljuje JMB.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE