• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum o saradnji Srbije, BiH i Turske

BiH, Srbija i Turska potpisali su danas u Ankari Deklaraciju o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji

 Sporazum o saradnji Srbije, BiH i Turske Izvor: MONDO

U Ankari je danas potpisana Deklaracija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji između BiH, Srbije i Turske čiji je cilj unapređenje i diverzifikacija trgovinskih odnosa i ukupne ekonomske saradnje.

Deklaraciju se potpisali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar ekonomije Turske Zafer Čaglajan.

Deklaracijom je predviđeno uspostavljanje trilateralnog trgovinskog komiteta, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomksih odnosa BiH.

Djelokrug rada tog komiteta biće i razmjena informacija i iskustava o pitanjima multilateralnih trgovinskih sporazuma, regionalne saradnje i trgovinske politike, promovisanje stranih investicija i mogućnosti za saradnju BiH, Srbije i Turske u različitim sektorima, s obzirom na ekonomske prioritete, te istraživanje mogućnosti i podsticanje ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Potpisnice Deklaracije podsticaće svoje privredne subjekte da učestvuju u poslovnim forumima, izložbama, sajmovima i drugim promotivnim aktivnostima, te preporučiti poslovnim krugovima da održavaju trilateralne poslovne forume paralelno sa sastancima trilateralnog trgovinskog komiteta u određenoj zemlji.

Radi ostvarivanja ekonomske saradnje na trećim tržištima, Deklaracijom je predviđeno da će svaka strana omogućiti podršku drugim stranama putem svojih trgovinskih predstavnika na tržištima trećih zemalja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da BiH i Srbija u saradnji sa Turskom vide veliku šansu za rast svojih ekonomija, dok je Ljajić istakao da potencijali za zajednički nastup Srbije i BiH postoje u oblastima turizma, energetike, građevinarstva, poljoprivrede, prehrambene industrije i vojno-privredne saradnje.

Prema Ljajićevim riječima, uz pomoć Turske, a zahvaljujući danas potpisanoj Deklaraciji, može doći do proboja i na tržišta zemalja bivšeg SSSR i Afrike.

Za turskog ministra Čaglajan današnje potpisivanje Deklaracije je istorijski čin. On je istakao da se Turska raduje svakom obliku produbljivanja privredne saradnje tri zemlje.

Ministri trgovine i ekonomije Srbije, BiH i Turske dogovorili su se u Ankari da sljedeći trilateralni sastanak bude održan u Sarajevu kada bi bio organizovan i poslovni forum privrednika tri zemlje.

Sastanak resornih ministara organizovan je u okviru održavanja Trilateralnog balkanskog samita i poslovnog foruma Turska–BiH–Srbija. 

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas i sutra u Ankari učestvuju na trilateralnom sastanku BiH, Srbije i Turske, prisustvovaće svečanoj večeri koju za njih i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića priređuje predsjednik Turske Abdulah Gul.

Iz Predsjedništva BiH najavljeno je da će sutra u 10.10 časova biti održana ceremonija svečanog dočeka u krugu Predsjedničke palate u Ankari.

Trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika Turske Abdulaha Gula počeće u 10.30 časova, a po njegovom završetku planirano je usvajanje deklaracije i održavanje zajedničke konferencije za novinare.

Protokolom je planirano da u 14.00 časova članovi Predsjedništva BiH imaju bilateralni susret sa Nikolićem, a u 16.00 časova sa Gulom. 

Predsjednik Turske Abdulah Gul izjavio je da će trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH, te predsjednika Srbije i Turske, koji se danas i sutra održava u Ankari, pružiti priliku da se potvrdi jačanje odnosa BiH i Srbije.

Gul je najavio da će na sastanku biti razgovarano o najnovijim događanjima u regionu.

"Fokusiraćemo se na integraciju balkanskih zemalja sa evropskim i evroatlantskim institucijama, te dodavanje ekonomskog pogleda samom procesu", rekao je Gul za sarajevsko "Oslobođenje".

On je izrazio uvjerenje da će sastanak pružiti priliku i da se potvrdi doprinos sve tri zemlje opredjeljenjima za EU, te konkretni ekonomski projekti koji podržavaju mir i stabilnost na Balkanu.

Kao rezultat prethodnih trilateralnih sastanaka, koji se održavaju od 2010. godine, Gul je naveo značajan doprinos u normalizaciji odnosa BiH i Srbije.

Predsjednik Turske tvrdi da njegova zemlja na Balkanu nema nikakav drugi cilj, osim doprinosa miru, bezbjednosti, stabilnosti i povjerenju.

"Naš glavni cilj jeste da predrasude i neprijateljstva, kojima je zaražena istorija na Balkanu, držimo pod reverse engineering (obrnuti inženjering), te područje napravimo tlom za prijateljstvo, toleranciju i saradnju", rekao je Gul i dodao da zbog toga Tuska podržava integraciju svih balkanskih zemalja u evropske i evroatlantske institucije.

Prema njegovim riječima, Turska dijeli zajedničku istoriju i kulturno bogatstvo sa BiH i ostalim balkanskim zemljama. "Postoji duhovna veza između naših naroda, takođe, između nas postoji jaka ljudska veza. Turska poštuje ravnopravnost svih naroda i entiteta koji čine državu, u svojim projektima i politici prema BiH isto je udaljena svima", istakao je Gul.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je izjavio da Turska zloupotrebljava proces trilateralne saradnje BiH, Srbije i Turske.

Dodik je ocijenio i da bi bilo fer da Srbija u "trilaterali" iskoordinira određene stavove sa Banjalukom u vezi sa pitanjima koja se odnose na Srpsku, te dodao da misli da se saglasio oko tog koncepta sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Napomenuvši da je zloupotreba trilateralne saradnje bila Istambulska deklaracija, koju je potpisao Haris Silajdžić bez potrebne saglasnosti, Dodik je rekao da će na predstojećem sastanku BiH predstavljati Nebojša Radmanović, u koga ima povjerenja. 

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE