• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo aviozaprašivanje gubara

Na području opština Banjaluka, Čelinac, Laktaši i Gradiška danas je počelo aviotretiranje šumskih površina napadnutih gubarima.

 Počelo aviozaprašivanje gubara Izvor: MONDO

Resorno ministarstvo i Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" su za ovu akciju zajednički obezbijedili ukupno oko 750.000 KM.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić rekao je novinarima da je danas započeta akcija aviotretiranja gubara na velikim šumskim površinama.

Zubić je rekao da se gubari tretiraju biološkim zaštitnim sredstvom "FORAY 48B" koje nije štetno po ljude i životinje i koje ciljano i selektivno samo uništava gusjenice gubara u određenoj fazi razvoja.

On je rekao da aviotretiranje vrše avioni iz Srbije, dok je proces javne nabavke vršilo preduzeće "Šume Republike Srpske".

Aviotretiranje obuhvata privredne jedinice Šumskog gazdinstva "Banjaluka" - "Crni Vrh", "Jošavka" i "Velika Ukrina", te privredne jedinice Šumskog gazdinstva "Gradiška" - "Prosara" u rejonu Orahova, Gašnica, Bistrica, Jablanica i Pisarić.

Šef Koordinacionog tima za suzbijanje gubara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Stanivuković rekao je novinarima da se na području Srpske oko 80.000 hektara šuma nalazi pod napadom insekta gubara, od čega je oko 21.000 hektara pod veoma jakom najezdom ove štetočine.

"Gubar je veoma opasna štetočina, posebno njegova gusjenica koja se hrani listom svih drvenastih vrsta, četinara i voćnjaka, izuzev jasena", istakao je Stanivuković.

On je rekao je moguće primijeniti i mehaničke mjere borbe protiv gubara koje su znatno jeftinije od aviotretmana, a koje uključuju angažovanje šumarskih i sezonskih radnika na skidanju legala gubara koja se nalaze na visini do dva metra, ali ne i onih legala koja se nalaze u samoj krošnji drveća gdje je i najveći napad gubara.

Zaprašivanje izvode dva aviona sa areodruma Zalužani, a ova akcija će trajati u naredna dva dana.

(MONDO/Srna) 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE