• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trilaterala u Ankari: Usaglašena deklaracija

U Deklaraciji je navedena saradnja u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, energije, infrastrukture, sporta, turizma, borbe protiv terorizma

 Trilaterala u Ankari: Usaglašena deklaracija Izvor: MONDO

Predsjednik Turske Abdulah Gul, članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić usaglasili su danas u Ankari zajedničku deklaraciju u kojoj je naglašena uloga trilateralnih sastanaka kao institucionalnog okvira regionalne saradnje.

U Deklaraciji trećeg trilateralnog sastanka navedena je saradnja u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke, energije, infrastrukture, transporta, sporta, turizma i borbe protiv terorizma i svih oblika ektremizma.

Data je i podrška reformskim procesima u BiH, Srbiji i Turskoj koji bi trebalo da ubrzaju integraciju regiona u EU, prenose mediji.

Dogovoreno je da da će naredni trilateralni sastanak biti održan dogodine u Sarajevu, a pozdravljena je i saradnja resornih ministara BiH, Turske i Ankare koji su juče potpisali Protokol o formiranju trojnog komiteta za ekonomsku saradnju.

Deklaracijonm je pozdravljena i preporuka Evropske komisije od 22. aprila, u kojoj se, nakon sporazuma Beograda sa Prištinom, preporučuje početak pregovora Srbije za članstvo u EU.

Gul: Pozitivna atmosfera na Balkanu

Turska pridaje veliku važnost odnosima sa BiH i Srbijom sa ciljem trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, izjavio je turski predsjednik Abdulah Gul na početku današnjeg trilateralnog samita u Ankari.

Gul je na početku sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, te predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ocijenio da su lideri balkanskih zemalja "pokazali hrabrost i odlučnost da se suoče sa prošlošću".

On je rekao da je prošlo dugo vremena od sukoba na Balkanu i da je nakon tih nemilih događaja u regionu došlo do značajnog napretka i pozitivnih pomaka, prenose mediji.

Turski predsjednik smatra da je većina lidera koji su došli na čelo balkanskih zemalja pokazala vizionarski pristup suočavanja sa nemilim događajima iz prošlosti i ostavljanja iza sebe tih događaja.

Gul je naveo da su na taj način otvorena vrata svijesti i razumijevanja prema budućnosti, a ne prošlosti. On je naglasio da se vizionarskim pristupom punim razumijevanja i tolerancije postavljaju temelji buduće saradnje na svim poljima.

"Na Balkanu još postoje poslovi koji treba da budu urađeni, a trilateralni susreti su pravi put za to. Trojna saradnja Turske, Srbije i BiH, koja je započela u aprilu 2010. godine, došla je do vrlo značajne tačke. U okviru ovog procesa međudržavni dijalog i saradnja razvijaju se svakodnevno", rekao je Gul.

Prema njegovim riječima, trojna saradnja zanačajna je za stabilnost čitavog regiona, te podržana od međunarodne zajednice.

Turski predsjednik je naglasio da pozitivna atmosfera na Balkanu, na kojoj se intenzivno radi, doprinosi rješavanju problema, kao i da sa nivoa rješavanja kriza prelazi na nivo institucionalne saradnje.

Gul je najavio da će fokus današnjih razgovora biti na ekonomskoj dimenziji evroatlantskih integracija svih balkanskih zemalja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE