• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Inckov izvještaj lažan

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka koji podnosi Savjetu bezbjednosti UN permanetno lažan

 Dodik: Inckov izvještaj lažan Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka koji podnosi Savjetu bezbjednosti UN permanetno lažan i da on uvijek polazi od izvrnute teze o "svetosti BiH“.

"Mi nismo za BiH koju Incko hoće i nikada nećemo pristati i čim on ode, sve što je uradio na jačanju BiH mi ćemo razvaljivati“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu, komentarišući Inckovu ocjenu da u Srpskoj vlada retrogradna politika.

On je istakao da Republika Srpska može da prihvati onu BiH koja je isključivo definisana Dejtonom, slovom Dejtona i ovlašćenjima koje ima.

"Nas druga BiH i ne interesuje. Ako je to jeres, ako je to retrogradna politika, u redu, to je njegov problem“, rekao je Dodik, navodeći da je, prema Dejtonskom sporazumu, visoki predstavnik dužan da implementira taj sporazum, a ne da ga razgrađuje i radi ovo što Incko radi.

Dodik je naveo da će vrijeme pokazati da su najveći problem bilo kakvog funkcionisanja BiH međunarodna zajednica i visoki predstavnici koji su svojim nerealnim konceptom o tranziciji, jačanju i centralizaciji BiH doprinijeli ovako nemogućem stanju.

"Oni nasilno žele da ponište osjećaj pripadnosti narodu i naprave neku novu identifikaciju koja se zove BiH. Ja tu identifikaciju nemam, mene ta BiH ne interesuje. Vjerujem da oni koje ja predstavljam dijele moje mišljenje", rekao je Dodik.

On je naveo da Incko ima veliku platu i da će vrlo brzo otići punih džepova iz BiH da živi ugodan penzionerski život, a da olako daje ocjene o nesposobnosti lokalne strukture, čak i kriminalizacije.

"Vjerovatno kad me sretne negdje u životu reći će da sam bio u pravu, ali, eto, nije smio da kaže, kao što to čine mnogi drugi koji su bili ovdje, pa sada kada se sretnemo kažu – bili ste u pravu, ali takva je bila politika“, podsjetio je Dodik.

On je naveo da hoće da se u BiH razvijaju odnosi koji su realni, a ne imaginarni, te dodao da visoki predstanvik i međunarodna zajednica prave imaginaciju od odnosa u BiH.

Komentarišuići Inckove tvrdnje da je Republika Srpska navodno neki problem, Dodik je rekao da svi iole upućeni u stanje u BiH mogu da vide da je Federacija BiH problem, koji je kulminirao u posljednje dvije godine, ali da o tome u Inckovom govoru nema ni riječi.

"Incko je nametnuo antiustavu i antizakonsku odluku o formiranju vlasti u FBiH i doveo do ovog i naravno da mu treba prostor gdje će ponovo klevetati i davati lažne ocjene o Republici Srpskoj“, zaključio je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je u jučerašnjem obraćanju Savjetu bezbjednosti UN da lideri u BiH i dalje ne ispunjavaju obaveze prema građanima BiH i vrlo ograničena očekivanja međunarodne zajednice, dok se druge zemlje u regionu kreću ka budućnosti u okviru evroatlantskih institucija.

TURSKA U PIK-u KAO PREDSTAVNIK ISLAMSKIH ZEMALJA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srbija istisnuta iz Savjeta za provođenje mira (PIK) i da ne može da povrati svoju ulogu u tom tijelu, dok je Turska uključena i kao država i kao predstavnik organizacije islamskih zemalja. Predsjednik Dodik rekao je novinarima u Beogradu, u pauzi skupa o odnosima Srbije i Republike Srpske, da su moćnici isključili potpisnice Dejtonskog sporazuma iz učešća u tom savjetu, što je nelogično, ali da su o tome odlučivale velike sile.

"Vidljivo je da je Turska, koja predstavlja organizaciju islamskih zemalja uključena u Savjet za provođenje mira, a nema nikoga ko predstavlja hrišćane u svemu tome, osim onih koji se ne identifikuju kao takvi", istakao je predsjednik Dodik.

On je naveo da to što je Turska uključena u Savjet i kao država i kao predstavnik organizacije islamskih zemalja jasno govori kakva je njena uloga.

"Ako znate da Savjet odluke donosi konsenzusom, onda možete da vidite u kojoj su poziciji narodi. Tamo nema Srbije, čije bi učešće u konsenzusu bilo važno za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On je istakao da se Rusija, kao članica tog savjeta, sve češće odvaja od univerzalno nametnutih principa i iracionalnih i irealnih stereotipa, koji se napišu u Kancelariji visokog predstavnika, a na sjednici Savjeta ih prihvate "kao papagaji".

"Onda vidimo kako je to sve urađeno smišljeno da Srbija, koja je potpisala Dejtonski sporazum, nije u njegovoj implementaciji. Nevjerovatno, ali mislim da se tu ne može ništa učiniti. Za sada su dovoljni naši politički stavovi", zaključio je Dodik. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE