• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemoguća isplata penzija bivšim vojnicima

Isplata penzija otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga BiH nije moguća jer predsjednik FBiH Živko Budimir nije potpisao Ukaz.

 Nemoguća isplata penzija bivšim vojnicima Izvor: MONDO

Vlada Federacije BiH danas je informisana o nemogućnosti isplate penzija otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga BiH, jer predsjednik FBiH Živko Budimir nije potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boračkih kategorija.Zaključeno je da će Vlada FBiH tražiti rješenje za isplatu ovih penzija do objave zakona, uz pribavljanje potrebnih mišljenja i saglasnosti.

Federalna Vlada utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o gasu u FBiH, saopšteno je iz ove institucije.

Zakonom se uređuje organizacija i funkcionisanje sektora prirodnog gasa, pravila i uslovi za obavljanje energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, planiranje i razvoj tržišta prirodnog gasa, regulisanje tržišta, razdvajanje djelatnosti i pristup treće strane sistemu za prirodni gas.

Zakonom se reguliše i izgradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih objekata, tehnička pravila, nadzor nad provođenjem zakona, srodni principi, procedure i vezana prava i obaveze fizičkih i pravnih lica, te druga pitanja od značaja za gasni sektor u FBiH.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela i Uredbu o transparentnosti finansijskih odnosa jedinica lokalne samouprave, kantona i FBiH sa javnim preduzećima.

Ovom uredbom propisuju se principi od značaja za obezbjeđenje transparentnosti finansijskih odnosa jedinica lokalne samouprave, kantona i FBiH sa javnim preduzećima, pravo pristupa informacijama u vezi sa finansijskom i organizacionom strukturom javnih preduzeća, obaveza vođenja knjigovodstvene i druge evidencije, obaveza objavljivanja određenih podataka i obaveza vođenja evidencije putem javnog registra podataka.

Federalna Vlada donijela je danas Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava "Podsticaj za veterinarstvo" sa kriterijumima raspodjele predviđenih budžetom FBiH za 2013. godinu federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 2,5 miliona KM.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela dvije odluke o usvajanju programa i kriterijuma raspodjele sredstava drugim nivoima vlasti utvrđenih budžetom FBiH za 2013. godinu.

Prva se odnosi na "Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti - učešće Vlade FBiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika", za koju su dodijeljena sredstva u iznosu od 500.000 KM.

Izdvojena sredstva za drugu donesenu odluku, koja se odnosi na "Tekuće transfere drugim nivoima vlasti - za projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije", iznose ukupno 500.000 KM, odnosno po 50.000 KM za deset projekata.

Vlada FBiH je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava "Subvencije javnim preduzećima - konsolidacija rudnika uglja u FBiH" federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, utvrđenih u budžetu Federacije BiH za 2013. godinu.

Sredstva u iznosu od 28 miliona KM biće utrošena za izmirenje obaveza za Penziono-invalidsko osiguranje i za izmirenje obaveza po osnovu poreza na platu u rudnicima uglja u FBiH i Rudnicima boksita Posušje, u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE