• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Optužnice zbog poreske utaje

Tužilaštvo BiH podiglo je dvije optužnice zbog poreske utaje protiv državljanina BiH i Mađarske M.H. i preduzeća iz Banjaluke, čiji je on vlasnik.

 Banjaluka: Optužnice zbog poreske utaje Izvor: MONDO

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, M.H. se tereti da je kao direktor bez ograničenja i odgovorno lice u svom preduzeću u Banjaluci, od 1. januara do 31. decembra 2010. godine, ovlastio jedno lice da u ime njegovog preduzeća vrši poslove u okviru registrovane djelatnosti.

Unošenjem neistinitih podataka u poslovne knjige i PDV prijave, te pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima i o drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, izbjegli su da plate davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH.

Na ovaj način su M.H. i njegovo preduzeće raspolagali protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, oštetivši budžet BiH u 2010. godini za 191.041,90 KM.

Optuženi i njegovo preduzeće ovom optužnicom terete se da su izbjegli plaćanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim oporezivim prihodima ili o drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveze, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM, čime su učinili krivično djelo porezne utaje u odnosu na preduzeće čiji je vlasnik M.H.

U optužnici zbog carinske prevare protiv M. H. i njegovog preduzeća navodi se da optuženi 26. novembra 2009. godine u Carinskoj ispostavi Gradiška, u namjeri da izbjegnu plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe, nisu postupili u skladu sa važećim zakonskim odredbama.

Carinskom organu podnijeli su falsifikovane lažne carinske dokumente u kojima su smanjili vrijednost carinske osnovice i na ovaj način djelimično izbjegli plaćanje uvoznih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoznog carinjenja robe u BiH, u ukupnom iznosu od 27.975,30 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH.

U drugoj optužnici, M. H. i njegovo preduzeće se terete da su u namjeri da izbjegnu plaćanje carine ili drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe, podnijeli carinskom organu falsifikovanu carinsku ispravu, uvjerenje ili drugi dokument koji je lažan, a obaveza koja je izbjegnuta prelazi iznos od 20.000 KM, čime su učinili krivično djelo carinske prevare.

Optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE