• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bakir Izetbegović preko Arapa prao pare?

Tužilaštvo Kantona Sarajevo dvije godine sprovodi predistražne radnje u predmetu privatizacije sarajevskog preduzeća "Magros".

 Bakir Izetbegović preko Arapa prao pare? Izvor: MONDO

Kako piše Dnevni avaz, tužilaštvo istražuje kako je 2006. godine atraktivan plac nekadašnjeg "Magrosa" u centru Sarajeva, na Marindvoru, prodat saudijskoj komapniji "Al-Ssidi Trejding".

List piše da se iza tog posla "po svemu sudeći, krije pranje milijardi maraka ratnih donacija u BiH" koje su 1992-95. završavale na tajnim računima širom svijeta.

Po pisanju sarajevskog dnevnika, tim projektom upravlja Bakir Izetbegović sa investitorom Sulejmanom El-Šidijem i direktorom "Bosna benk internešnal" (BBI) Amerom Bukvićem.

List piše da se novac namijenjen za izgradnju poslovnog kompleksa na Marindvoru, putem firme koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima, ubacuje u legalne finansijske tokove BiH.

Pozivajući se na dokument Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, list navodi da je 2011. godine na račune kompanije "Al-Ssidi internešnel", jedne u nizu firmi koje kontrolišu Bakir Izetbegović i Sulejman El-Šidi, "uplaćeno 39 miliona maraka".

Novac je uplatila kompanija "Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.", registrirovana na Kajmanskim ostrvima, koja je u lancu firmi za skrivanje porijekla novca putem osnivanja "ofšor kompanija", piše Dnevni avaz.

List navodi da "Bakir Izetbegović i njegovi partneri, putem poslovnog centra u Sarajevu na Marindvoru, žele oprati u ratu skrivene milijarde maraka donacija, a u toj operaciji Sulejman el-Šidi je samo paravan".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE