• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osmić: SAD strateški partner BiH

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je u Pentagonu da su SAD strateški partner za BiH i partner broj jedan u oblasti odbrane.

 Osmić: SAD strateški partner BiH Izvor: MONDO

Tokom jučerašnjeg susreta sa sekretarom za odbranu SAD Čakom Hejgelom, delegacije ministarstava odbrane BiH i SAD razgovarali su o prioritetnim aktivnostima koje Ministarstvo i Oružane snage BiH provode u okviru saradnje i partnerstva sa Natom i ostalim važnim aktivnostima na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Osmić je konstatovao da je u proteklim godinama odbrambeni sektor u BiH lider pozitivnih procesa, putokaz i uzor za sve druge reforme u BiH, ali da je u posljednje dvije do tri godine došlo do određenih zastoja i stagnacije, kao posljedica ekonomske krize i nedostatnih resursa, ali i određenih neodgovornih politika, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

"Nastavak odbrambene reforme treba dati momentum i svim drugim reformama potrebnim za integraciju u NATO i EU", rekao je Osmić.

On je naveo da BiH želi da OS BiH budu kredibilna i relevantna struktura koja je sposobna da odgovori bezbjednosnim izazovima i potrebama naroda i građana BiH, ali i validan i koristan učesnik u programima regionalne saradnje i Nato sistemu kolektivne bezbjednosti.

Prema Osmićevim riječima, to se posebno odnosi na želju za osnaživanjem kapaciteta Oružanih snaga za operacije deminiranja, inženjerijske kapacitete, za pomoć civilnim strukturama u slučaju katastrofa i nesreća, sposobnosti vazdušnih /helikopterskih/ snaga za operacije podrške snagama na terenu, medicinske evakuacije, potrage i spašavanja.

Osmić je istakao da su prioriteti Ministarstva odbrane i OS BiH u narednom periodu otklanjanje zastoja u procesu NATO integracija i ispunjavanje uslova za MAP, obezbjeđenje nastavka reformi, jačanje sposobnosti Oružanih snaga za misije deminiranja i operacije pomoći civilima, te nastavak učešća u međunarodnim operacijama podrške miru, u prvom redu u misiji ISAF.

Iz Ministarstva odbrane ističu da je američki sekretar odbrane čestitao što su jedinice Vojne policije OS BiH upućene u misiju ISAF u Avganistanu, koja se nalazi u sastavu Bataljona Vojne policije Nacionalne garde Merilenda, čime OS BiH zajedno sa NATO partnerima doprinose izgradnji mira i stabilnosti u Avganistanu.

On je istakao i značaj saradnje i obilježavanje desete godišnjice partnerstva BiH i Merilenda, kao potvrde uspješne vojne saradnje s ciljem proširenja na civilni sektor.

Hejgl je izrazio čvrstu podršku naporima BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, ispunjavanju uslova za aktiviranje Nato akcionog plana /MAP/, unapređenju reformi u oblasti logistike, te nastavku ukupnih reformskih procesa odbrambenih institucija BiH.

Osim Osmića, sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u SAD Jadranka Negodić, v.d. načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč, v.d. komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Dragan Vuković, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše BiH u SAD pukovnik Božo Skopljaković.

U ime Ministarstva odbrane i oružanih snaga SAD susretu su prisustvovali i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba admiral DŽejms A. Vinifild, podsekretar za obrambenu politiku DŽejms Miler, pomoćnik sekretara za odbranu Derek Čulet, zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu Evelin Farkas i vojni ataše SAD u BiH brigadir Skot Miler.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE