• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gimnazija hit među osnovcima u RS

Poslije gimnazije, ekonomski tehničar je najprimamljivije zanimanje među učenicima devetih razreda. Najmanji interes za fizoterapeute, frizere...

 Gimnazija hit među osnovcima u RS Izvor: MONDO

Učenici devetih razreda poslije završetka osnovnog obrazovanja najviše žele da upišu gimnaziju - opšti smjer, dok je na drugom i trećem mjestu zanimanje ekonomski i medicinski tehničar.

Pokazala je to anketa Ministarstva prosvjete i kulture RS, koja je rađena na uzorku od 11.652 učenika devetih razreda osnovnih škola širom Srpske, a u kojoj se ukupno 1.993 đaka izjasnilo da želi da upiše u gimnaziju - opšti smjer, prenosi "Glas Srpske".

"Poslije gimnazije, ekonomski tehničar je najprimamljivije zanimanje, koje želi da upiše 688 malih maturanata, dok je medicinski tehničar zanimanje koje bi upisalo njih 617", pokazali su rezultati ove ankete.

Poslovno-pravni tehničar je na vrhu liste želja 480 učenika završnih razreda osnovne škole, a gimnazija - društveno-jezički smjer za 453 đaka.

Najmanji interes đaci su pokazali za zanimanje fizoterapeut, frizer i automehaničar, pokazala je anketa.

Svake godine Ministarstvo prosvjete i kulture promoviše deficitarna zanimanja, ali, prema riječima direktora Udruženja ekonomista RS SWOT Saše Grabovca, mladi se ipak vode svojim željama i upisuju ona zanimanja za koja se sami odluče.

"Najveća potražnja na tržištu rada u Srpskoj je već godinama za variocima, zidarima i tesarima, a upravo su ova zanimanja najneatraktivnija. Trebalo bi se još više angažovati i mlade usmjeravati da ih upišu, jer samo tako će imati mogućnost da poslije školovanja brzo pronađu zaposlenje", istakao je Grabovac.

Novo zanimanje

Đaci će ove godine imate priliku da upišu novo zanimanje u Tehničkoj školi u Banjaluci.

"Ova škola planira da upiše jedno odjeljenje tehničara logistike i špedicije, zbog toga što za ovim zanimanjem postoji veliko interesovanje na tržištu rada u Srpskoj", rekla je direktor ove škole Kristina Mrđa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE