• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kopao baštu i pronašao top

Prije nekoliko dana u Pruscu u ruševinama tamošnje tvrđave mještanin Dervo Hubljar je, kopajući zemlju za vrt, iskopao bakarni top težak 25 kilograma

 Kopao baštu i pronašao top Izvor: MONDO

Riječ je o starinskom topu iz srednjeg vijeka koji je nekada stajao na bedemima Prusca, a procjenjuje se da je star oko 600 godina.

Kako je za "Dnevni avaz" kazao profesor Enver Imamović, ugledni arheolog, zahvaljujući izvanrednom strateškom položaju, ovaj grad je hiljadama godina bio važno uporište u odbrani Bosne protiv zavojevača koji su nadirali sa sjevera i zapada.

"Prusac su naseljavali Iliri, iza njih Rimljani, a u srednjem vijeku predstavljao je neosvojivu tvrđavu bosanskih vladara. Prusac je za Turke po osvajanju Bosne bio polazna tačka za daljnja osvajanja na zapadu, pa su tamošnju tvrđavu proširili, ojačali posadom i topovima, tako da je stotinama godina bio neprobojni branik Bosne", kaže Imamović.

Prusac je stari grad između Bugojna i Donjeg Vakufa, koji vuče korijene iz daleke praistorije. Nikada nije detaljnije istražen, a život koji se u njemu odvijao hiljadama godina je ostavio bogat trag. Pronalazak ovog topa je tek dio onoga što prekrivaju debeli slojevi tvrđave i čitavog naselja.

Mještani Prusca su prije šest godina pronašli oko 300 metalnih kugli koje su se, kako je utvrđeno, koristile za punjenje topova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE