• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastava LGBT zajednice u Banjaluci

Na pasareli na zapadnom banjalučkom tranzitu jutros je postavljena zastava duginih boja, simbol LGBT zajednice.

 Zastava LGBT zajednice u Banjaluci  Izvor: MONDO

Zastava na kojoj je pisalo "Ljubav je ljubav" je ubrzo uklonjena. Povod je očito bio Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obilježava 17. maja, prenosi portal "Istinito".

U Beogradu će taj dan biti obilježen različitim manifestacijama, a prvi put biće dodijeljena i nagrada "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.

Nagradu "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansa, a u užem izboru za prvog dobitnika su reditelj Andrej Nosov, Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava, odjeljenje za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Uprave policije MUP-a, prva trans osoba koja je javno pričala o trans problematici Gordana Mitrović i Ministarstvo pravde i državne uprave.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO - The International Day Against Homophobia and Transphobia) u svetu se obilježava od 1990. godine kada je Svjetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

Danas će biti predstavljen Izvještaj o stanju ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji za 2012. godinu, a u Kulturnom centru "Grad" biće održana panel-diskusija "IDAHO talks" i otvorena izložba domaćih vizuelnih umjetnika i grafičkih dizajnera "Signal".

Na Studentskom trgu biće organizovana akcija "Šareni piknik" tokom koje će grđani moći da razgovaraju sa LGBT aktivistima, učestvuju u kvizu, a biće dijeljeni promotivni materijali i drugi prigodni pokloni.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE