• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo: Nema podesnih i nepodesnih Srba

Goran Bogdanović je ocenio da su izjave međunarodnih predstavnika koji žele da sarađuju samo sa "podesnim" Srbima na Kosovu, neprihvatljive.

 Kosovo: Nema podesnih i nepodesnih Srba Izvor: MONDO

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da su izjave međunarodnih predstavnika koji žele da sarađuju samo sa "podesnim" Srbima na Kosovu, neprihvatljive jer su Srbi u pokrajini imali legalne izbore na kojima su izabrali legitimne predstavnike.

"Izjave poput onih koje daje specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt - da Vlada Kosova treba da izabere predstavnike Srba
- ima cilj da stvori razdor među Srbima u pokrajini. Za nas u tom smislu nema dileme, naši predstavnici su oni koji su izabrani 11.
maja", rekao je Bogdanović u intervjuu za "Večernje novosti".

Ministar je rekao da je bez obzira na smanjenje broja pripadnika UNMIK-a, ta misija i dalje za Vladu Srbije jedini sagovornik sve dok je na snazi Rezolucija 1244, kao i da bez odobrenja Saveta bezbednosti UN nijedna druga međunarodna misija nije prihvatljiva.

On je izrazio uverenje da će UNMIK uvažiti zahteve Vlade Srbije koji su, kako navodi kompromisni i u skladu sa Rezolucijom 1244, a koji se odnose na povratak srpskih policijaca pod ingerenciju UNMIK-a, kao i na zahteve pravosudnih organa.

"Zahtevamo da srpski policajci rade u srpskim sredinama, kako na severu, tako i u centralnom delu Kosmeta i u Pomoravlju. U tom smislu, naišli smo na razumevanje šefa UNMIK-a Laberta Zanijera koji je shvatio ozbiljnost naših zahteva, ali i važnost ovih oblasti u cilju očuvanja stabilnosti na terenu", rekao je Bogdanović.

Kako je naveo, veoma je bitan i rad pravosudnih organa jer ne mogu žitelji u srpskim sredinama ostati bez pravne zaštite.

Bogdanović je odbacio optužbe opozicije o izdaji principa državne politike i naveo da politika prema Kosovu i dalje ostaje nepromenjena.

"Mi smo spremni da sva pitanja rešavamo preko Saveta bezbednosti UN.
U tom smislu, jasno je da je Srbija odbacila sve akte koji ne počivaju na međunarodnom pravu kada su u pitanju okolnosti vezane za situaciju na Kosovu", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, diplomatija Srbije se uspešno bori da broj zemlja koje priznaju nezavisnost Kosova ne raste i pored velikih pritisaka na zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Ministar je naveo da je Srbija odustala od tužbi prema zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da Srbiju to ne sprečava da pred Međunarodnim sudom pravde zatraži mišljenje o neregularnosti nezavisnosti Kosova.

Bogdanović je rekao da se novom strategijom prema Kosovu, osim očuvanja Kosova u Srbiji, želi pre svega da se promeni dosadašnji trend po kojem je iseljavanje sa Kosova znatno veće od povratka.

"Učinićemo sve da zadržimo živalj u pokrajini, a potom da utičemo i na proces povratka u sve većim talasima", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE