• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podaci oštećenih u sporovima dostupni svima

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH krši zakon i ljudska prava oštećenih u sporovima, jer su njihovi podaci dostupni svakome ko ima internet!

 Podaci oštećenih u sporovima dostupni svima Izvor: MONDO

Naime, nakon što je VSTV BiH početkom godine pustilo u rad elektronsku oglasnu tablu koja je u funkciji u većini sudova i tužilaštava u državi, svi koji to žele sada mogu pročitati imena i lične podatke oštećenih u pravnim sporovima, opise raznih krivičnih djela, od kojih su mnogi i degutantni, pa čak i matične brojeve oštećenih osoba.

"Takva praksa je protivzakonita, to uopšte nije upitno, jer JMB se koristi samo onda kada je to Zakonom o zaštiti ličnih podataka propisano. Svaka obrada ličnih podataka i njihovo objavljivanje na internetu su protivzakoniti", kaže Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, koji je upoznat s ovim slučajem. Kovačević pita zašto je javnosti potreban nečiji JMB, navodeći da nikakve izmjene zakona ne mogu omogućiti da se vrši ovakva obrada i objava ličnih podataka.

"Od postupaka su se počeli praviti rialitiji, a od kriminalaca idoli. Mi ćemo naložiti zabranu objave takvih podataka", najavljuje Kovačević te zaključuje da ovakva praksa nije zabilježena u uporednom pravu i uporednoj praksi, prenosi portal “Nezavisnih novina“.
Milorad Novković, predsjednik VSTV BiH, kaže da je Vijeće o ovom problemu razgovaralo na posljednjoj sjednici te da će ovu situaciju riješiti u sadejstvu sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka u BiH.

"Radi se o tome da ništa nije objavljeno što se već ne objavljuje na svakoj oglasnoj tabli u sudovima. Sve to stoji na oglasnim tablama. Ali, mi ćemo ipak predložiti određene izmjene Zakona o parničnom postupku, da se on uskladi sa zaštitom ličnih podataka", kaže Novković, ističući da je ova praksa ništa drugo do način dostavljanja sudskih pismena.

"Ako je neko nedostupan, treba mu na neki način dostaviti sudsku odluku", dodaje Novković.
Na pitanje šta je sa zaštitom ličnih podataka stranaka u postupku pred sudovima, koja je definisana istoimenim zakonom, Novković odgovara da mora doći do usklađivanja, odnosno do izmjene Zakona o krivičnom postupku ili, pak, izmjene Zakona o zaštiti ličnih podataka, ali da započeti proces treba da bude nastavljen.

"Mi način informatizacije sudova i tužilaštava ne možemo svesti na nivo kako se to radilo prije 100 godina", zaključuje predsjednik VSTV BiH.
Nakon prigovora, e-tabla privremeno van funkcije
Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka kaže da su zbog uspostavljene prakse elektronske objave ličnih podataka 29. aprila dobili prigovor jednog građanina te su odmah reagirali i poslali upit VSTV-u o ovome.

"Evo upravo dok razgovaram s vama dobili smo odgovor poštom VSTV-a, u kojem nas obavještavaju da su privremeno obustavili funkcionalnost elektronske oglasne ploče sudova i da će dogovoriti sastanak s nama", rekao je Kovačević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE