• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U toku pregovori o Mladićevoj predaji

Vojno-bezbednosna agencija Srbije pregovara sa haškim beguncem Ratkom Mladićem o njegovoj predaji.

 U toku pregovori o Mladićevoj predaji Izvor: MONDO

Vojno-bezbednosna agencija Srbije pregovara sa haškim beguncem Ratkom Mladićem o njegovoj predaji, piše "Glas Srpske" u izdanju za sredu.

Izvor "Glasa Srpske" tvrdi da je ulog veliki - "nagrada koju traži Mladić za izručenje, kao i sankcije u slučaju da odbije da se preda".

"Vlasti insistiraju na tome da Mladić ode u Hag bez problema. Srbija je odlučna u tome da završi 'hašku priču'", ističe izvor "Glasa Srpske".

Posle hapšenja Radovana Karadžića, Mladić se nalazi na vrhu liste najtraženijih optuženika Međunarodnog krivičnog suda bivše Jugoslavije i u bekstvu od 2000. godine.

Protiv njega je podignuta optužnica zajedno sa Karadžićem u julu 1995. godine, a Haški tribunal je potvrdio drugu optužnicu u novembru iste godine. Sud je u novembru 2002. objavio izmenjenu optužnicu kojom je obuhvaćen period između 12. maja 1992. i 22. decembra 1996. godine.

Optužnica tereti Mladića, na osnovu njegove individualne i nadređene krivične odgovornosti, po 13 tačaka za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog progona, ubistava, deportacije i nehumanog postupanja, terorisanja i uzimanja talaca, u kojima je on navodno učestvovao.

Osim toga, on se suočava sa dve tačke koje ga terete za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine. U optužnici se takođe navodi da su od maja 1992. godine snage pod Mladićevom komandom gađale iz snajpera i granatirale grad Sarajevo.

Po okončanju sukoba u BiH Mladić se vratio u Beograd i, kako su navodili neki mediji, često se pojavljivao na fudbalskim utakmicama, u restoranima i na crnogorskim plažama. U oktobru 2000. godine,

Mladić je navodno napustio Beograd kako bi izbjegao moguće hapšenje i izručenje Haškom tribunalu.

Diplomatski izvori ukazivali su da je leta 2004. Mladiću pruženo utočište u vojnom kompleksu u blizini Han Pijeska u BiH i da je živio u Srbiji početkom juna te godine.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE