• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubice dece u Goraždevcu moraju biti kažnjene

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković izjavili da zločin u Goraždevcu mora biti rasvetljen, a ubice kažnjene.

 Ubice dece u Goraždevcu moraju biti kažnjene Izvor: MONDO

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković izjavili su povodom godišnjice od tragičnog ubistva dvojice srpskih dečaka u Goraždevcu, da taj zločin mora biti rasvetljen, a ubice kažnjene.

"Očekujem da se pronađu zločinci koji su iz šumskog zabrana iz puškomitraljeza pucali na decu koja se kupaju, koja nikome nikakvo zlo nisu nanela, zločinci koji su ubili Panteliju Dakića i Ivana Jovovića, a četvoro srpskih dečaka i devojčica ranili", rekao je Tadić.

On je istovremeno ukazao na činjenicu da još nisu suočeni sa pravdom ni akteri masovnog napada na Srbe 17. marta 2004. godine.

"Podsećam na gotovo neverovatno izveštavanje međunarodnih medija s tim događajima u vezi, na neistine koje su širene o tome da su Srbi bili odgovorni za početak tih sukoba, što se kasnije ispostavilo potpunom neistinom".

"Podsećam i na to da su se u stranim medijima pojavljivale i informacije o tome da su Srbi bili odgovorni i za nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice 17. marta ove godine, prilikom upada međunarodnih snaga u zgradu tamošnjeg suda", rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da Srbija nikada neće odustati od zahteva za utvrđivanjem pune istine o svim tim događajima i otkrivanjem počinilaca svih zločina u svojoj južnoj pokrajini, kao ni od traganja za rešenjem za Kosovo i Metohiju.

"U okvirima međunarodnog prava i međunarodnih institucija, pre svega Ujedinjenih nacija, tragaćemo za kompromisnim rešenjem za Kosovo i Metohiju, koje podrazumeva očuvanje integriteta naše zemlje, ali i normalan život za sve ljude u pokrajini", zaključio je Tadić.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da zločin u Goraždevcu ne sme biti zaboravljen.

"Obaveza međunarodne misije na Kosovu i Metohije je da otkrije zločince koji su ubili dvoje i ranili četvoro dece pre pet godina u Goraždevcu, ali i da rasvetli na hiljade drugih zločina počinjenih u južnoj srpskoj pokrajini", navodi se u izjavi premijera.

Cvetković je ukazao da je međunarodna mirovna misija dužna da osigura bezbednost, slobodu kretanja i život u skladu sa civilizacijskim normama, kako žiteljima Goraždevca, tako i svim građanima Kosova i Metohije.

Rasvetljavanje svih zločina je temelj mira na ovim prostorima, naglasio je predsednik vlade.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE