• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić u UN predaje predlog rezolucije

Vuk Jeremić u Njujorku u četvrtak će formalno tražiti mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

 Jeremić u UN predaje predlog rezolucije Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće od četvrtka u poseti SAD tokom koje će u Njujorku i formalno pokrenuti proceduru da Generalna skupstina UN zatraži savetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Kako je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Srbije, Jeremić će u Njujorku predati zvanični predlog rezolucije Republike Srbije u zvaničnu proceduru Generalne skupštine UN.

Jeremić je pre odlaska u Njujork izjavio da je kratkoročni cilj traženja konsultativnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, usporavanje procesa priznavanja, dok je dugoročni cilj povratak za pregovarački sto.

Jeremić je na televiziji Pink izrazio nadu da će na Generalnoj skupštini UN većina podržati incijativu Srbije da se od Međunardonog suda pravde traži konsultativno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kratokočni cilj incijative je da zemlje koje su se do sada uzdržale od priznavanja nezavisnosti Kosova to ne učine u peridu u kojem sud razmatra, kao i da Kosovo ne bude primljeno u punopravno članstvo ni u jednu važnu međunarodnu organizaciju, naveo je Jeremić.

Izražavajući nadu da će Sud doneti konsultativno mišljenje da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo saglasno s međunarodnim pravom, Jeremić je ocenio da će to otvoriti prostor za povratak za pregovarački sto, što je dugoročni smisao te incijative.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE