• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Blokirati priznanje Kosova dok sud ne odluči

Vuk Jeremić izjavio da Srbija želi da, dok Međunarodni sud pravde ne da mišljenje o legalnosti nezavisnosti Kosova, budu blokirana priznanja.

 Jeremić: Blokirati priznanje Kosova dok sud ne odluči Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Srbija želi da, dok Međunarodni sud pravde ne da mišljenje o legalnosti nezavisnosti Kosova, budu blokirana buduća priznanja.

Inicijativa predviđa da se, u periodu u kome Sud bude razmatrao zahtev, blokiraju priznanja Kosova zemalja koje do sada to nisu učinile. Cilj je i da se onemogući članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, rekao je Jeremić za B92.

Šef srpske diplomatije je podsetio da se nikada u istoriji Generalne skupštine UN nije desilo da to telo odbije takav zahtev.

Prema njegovim rečima, cilj inicijative je prebacivenje debate o Kosovu na teren na kome Srbija procenjuje da ima najviše međunarodnopravnih argumenata, što bi moglo da zaustavi proces priznanja.

"Ukoliko se Generalna skupština bude izjasnila da se to pitanje uputi Međunarodnom sudu pravde, mislim da će kratkoročcni efekat biti da one zemlje koje se nisu opredelile da priznaju nezavisnost Kosova, po nama nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova, to neće učiniti ni u budućnosti, sve dok mišljenje Suda ne bude pribavljeno", rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova navodi da Srbija od Međunarodnog suda pravde očekuje odluku da je nezavisnost Kosova u neskladu sa pravom, što, kako kaže, nema obavezujuću, ali ima veliku pravnu, političku i moralnu težinu.

Predlog rezolucije koji će sutra u Njujorku predati Jeremić predviđa da se od Međunarodnog suda pravde zatraži odgovor na pitanje da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije u skladu sa međunarodnim pravom.

"Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom", glasi tačno pitanje koje Srbija očekuje da će biti upućeno Međunarodnom sudu pravde nakon glasanja na Generalnoj skupštini UN u septembru, navodi nedeljnik "Standard" u najnovijem broju.

U tekstu predloga rezolucije, kako piše "Standard", navodi se da je proglašenje jednostrane nezavisnosti Kosova "izazvalo različite reakcije zemalja članica UN u vezi sa njenom kompatibilnosti sa postojećim međunarodnim pravnim poretkom" i da
"Generalna skupština zbog toga donosi odluku da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde".

Jeremić je u intervjuu ovom nedeljniku rekao da se nada da će ovaj zahtev Srbije dobiti većinu na Generalnoj skupštini i naglasio da se do sada nije desilo da ijedna evropska zemlja glasa protiv toga da se od Međunarodnog suda pravde zatraži konsultativno mišljenje.

"Istorija UN govori da nijedna zemlja nikada nije bila sprečena da postavi pitanje. Čak i u razgovorima sa predstavnicima nekih zemalja koje su priznale Kosovo i koji se jako protive ovoj našoj inicijativi rekao sam: 'Proučavajući istoriju vašeg nastupa u UN, a mi smo je jako dobro proučili, vaša zemlja nikada nije glasala protiv'", rekao je Jeremić.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE