• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analitičari: Jedni druge plaše izborima u Beogradu

Analitičari Milan Nikolić i Dejan Vuk Stanković sumnjaju da će u Beogradu biti održani novi izbori i prognoziraju dogovor u "foto finišu".

 Analitičari: Jedni druge plaše izborima u Beogradu Izvor: MONDO

Analitičar Milan Nikolić ocenio je da što pre treba dogovoriti koaliciju u glavnom gradu jer se nijednoj političkoj stranci ne bi ispatili novi izbori za Skupštinu Beograda. I njegov kolega Dejan Vuk Stanković ocenjuje da će DS, SPS i LDP uspeti da se dogovore oko formiranja vlasti u Beogradu.

Povodom navoda ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića da je, ako se raspišu novi izbori za Skupštinu Beograda, logično da se raspišu i u gradskim opštinama, Milan Nikolić je rekao da nije siguran da bi to bilo neophodno.

Prema njegovim rečima, svi bi na novim izborima loše prošli osim Demokratske stranke koja po poslednjim istraživanjima bolje stoji, ali da se ni toj stranci ne bi ispatili novi izbori.

Nikolić je rekao da ne veruje da će biti novih izbora u Beogradu i da je priča o tome deo igre pritisaka za dogovor o vlasti u Beogradu na "ključne igrače", s obzirom na "zatezanje" Liberalno demokratske partije i pojedine ustupke Socijalističke partije Srbije.

"Jedni druge plaše izborima. Svi će loše proći na novim izborima, osim DS-a", rekao je Nikolić.

I Vuk Stanković je uveren da novih izbora neće biti: "Mislim da će stvar biti rešena u fotofinišu. Mnogo puta do sada smo videli dramatične obrtaje i formiranje vlasti u poslednjem trenutku verujem da će tako biti i sada".

On je naveo da bi izbori bili "neracionalan potez" i da građani izbore ne bi "dočekali sa oduševljenjem".

Vuk Stanković je rekao da nikome od stranaka koje pregovaraju ne bi odgovaralo da se izlažu izbornoj neizvesnosti, a najmanje socijalistima.
On je rekao da bi izbori odgovarali narodnjacima, a naročito radikalima, ali je dodao da ni DS "ne bi imala razloga da se plaši tih izbora".

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da je, ukoliko budu raspisani izbori za Skupštinu Beograda, sasvim logično da se izbori raspišu i u gradskim opštinama.

Marković je rekao da će njegovo ministarstvo, ukoliko ne postoji mogućnost da se konstituiše gradska vlast u Beogradu u zakonskom roku, Vladi Srbije predložiti mere iz svoje nadležnosti.

Rok za izbor izvršnih organa vlasti u Beogradu je 22. avgust. Ako do tada ne bude skupštinske većine Vlada Srbije će uvesti privremene mere i imenovati privremeno veće u Beogradu, a predsednica Skupštine Srbije raspisaće nove izbore.

Lista za evropski Beograd i koalicija oko SPS pre tri dana utvrdili su principe rada gradske vlasti za koje očekuju da će dobiti podršku Liberalno demokratske partije.

Prema nezvaničnim informacijama pregovori sa LDP-om još traju jer oni traže sektor, urbanizma, finasija i socijalne zaštite.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE