• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNMIK i Euleks potpisali tehnički sporazum

Portparol UNMIK-a izjavio je da su u ponedeljak UNMIK i Euleksa potpisali tehnički, a ne politički sporazum.

 UNMIK i Euleks potpisali tehnički sporazum Izvor: MONDO

Portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko izjavio je da su u ponedeljak UNMIK i Euleksa potpisali tehnički, a ne politički sporazum o predaji imovine koju UNMIK više neće koristiti.

Za razliku od prethodne nedelje kada je privremeni zamenik šefa UNMIK-a Nikolas Hejsom najavio potpisivanje memoranduma razumevanja između UNMIK-a i Euleksa o prenošenju jednog dela ovlašćenja, Ivanko je prištinskim medijima rekao da je sada reč o čisto tehničkom sporazumu.

Nije to memorandum razumevanja, već je tehnički aranžman koji se odnosi na prenošenje nekih delova imovine, posebno vozila i zgrada koja je koristio UNMIK na misiju Euleksa, rekao je on.

Prenošenje jednog dela imovine će ipak koštati Euleks, pošto će biti potrebno da plati korišćena vozila i zgrade koje je do sada koristio UNMIK.

Za sada nije poznato hoće li UNMIK na Euleks preneti i svoja politička ovlašćenja.

Ivanko kaže da ovaj sporazum nema nikakve političke dimenzije.

"To je tehnički aranžman između UNMIK-a i Ekipe za planiranje EU oko prodaje dela imovine, vozila i zgrada koje je izgradila misija UN i koje su kao takve vlasništvo UNMIK-a", rekao je Ivanko.

On je kao primer za to pomenuo logističke baze van Prištine koje je izgradio i opremio UNMIK.

Ivanko je rekao da će, kako je naglasio generalni sekretar UN, Euleks delovati pod mandatom UNMIK-a, tako da će se u delovima ovlašćenja koja će pripasti Euleksu UNMIK povlačiti.

On je dodao da će za to biti potreban period od nekoliko meseci.

On je naglasio da će rekonfiguracija UNMIK-a zavisti od brzine kojom se Euleks bude prostirao na terenu.

Kao deo rekonfiguracije UNMIK-a od ponedeljka su prestale da funkcionišu direkcije za opšte poslove i kancelarija za zajednice, povratak i manjine.

Prema odluci generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Unmik će osoblje smanjiti za 70 posto.

Ivanko je ranije izjavio da će redukcija Unmikovog osoblja obuhvatiti sve regionalne kancelarije na Kosovu, pa tako i onu u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da potpisivanje memoranduma UNMIK-a i Euleksa ne predstavlja deo onoga na čemu je Vlada Srbije insistirala.

"Stavovi Vlade Srbije u vezi sa Euleksom su poznati i smatramo da je Euleks počeo da radi bez učešća Vlade Srbije", rekao je Cvetković novinarima tokom posete radova na obilaznici oko Beograda.

"Mi insistiramo da budemo deo tog projekta i da sva rešenja budu usvojena u Skupstini Srbije", dodao je Cvetković.

Ranije je najavljeno da bi UNMIK i Euleks u Prištini trebalo da potpišu memorandum o razumevanju čiji je cilj uređenje odnosa u prenosu ovlašćenja u pravosuđu, policiji i carini.

Memorandum je, prema prištinskim medijima, razjasnio ulogu Euleksa na Kosovu u periodu rekonfiguracije UNMIK-a, a zamenik šefa UNMIK-a Nikolas Hejsom rekao je da će memorandumom biti jasno utvrđena ovlašćenja dve međunarodne misije koje deluju na Kosovu.

Najavio je da će Euleksu brzo biti predate lokacije na kojima radi UNMIK, kancelarijski prostor i oprema koja neće biti potrebna UNMIK-u.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE