• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Možemo u EU 2014. godine

Božidar Đelić ocenio je da bi bilo nelogično da Brisel sada blokira Srbiji put u EU zahtevom za izručenje haškog optuženika Ratka Mladića.

 Đelić: Možemo u EU 2014. godine Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je da bi bilo nelogično da Brisel sada blokira Srbiji put u Evropsku uniju zahtevom za izručenje haškog optuženika Ratka Mladića.

U intervjuu slovačkom listu "Hospodarske novini" Đelić je rekao da Srbija želi da ponovi tranzicioni uspeh Slovačke i da bude spremna za EU 2014. godine.

"Bilo bi nelogično da Unija tako blokira korake Srbije prema članstvu u EU. Poslednji meseci pokazuju da Srbija čini sve da ispuni svoje međunarodne obaveze", kazao je Đelić.

On je naglasio da Beograd sarađuje sa Haškim tribunalom, uprkos tome što je taj sud razbesneo mnoge kada je oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja i bivšeg zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića koji su počinili zločine nad Srbima.

Đelić je dopustio da je posle irskog "ne" na referendumu o Lisabonskom sporazumu o reformi evropskih institucija sada za Srbiju teže da nastavi proces evropske integracije.

"Oseća se, ipak, promena stava EU prema zapadnom Balkanu. Recimo, Francuska je krajem jula promenila svoj ustav tako da Srbija može da uđe u Uniju bez referenduma. To je za nas signal da Evropa želi da nam kaže 'dobrodošli'. Mi se usredsređujemo na to da budemo za članstvo spremni do 2014. godine", rekao je srpski ministar slovačkom listu.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da ponovi tranzicioni uspeh Slovačke.

"Slovačka je jasno pokazala da je u roku od pet, 10 godina u stanju da se izvuče iz teške situacije. Zaista se divimo Slovačkoj što će ući u evrozonu još pre Češke, Mađarske ili Poljske i što sprovodi neizbežne iako teške reforme, što joj donosi dividende", kazao je Đelić.

Upravo zato što su odvažne reforme bolne potpredsednik srpske vlade apelovao je na zemlje članice EU da glasaju 15. septembra za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

"Znam da su reforme bolne jer sam kao glavni pregovarač sa EU svakodnevno suočen sa skeptičnim odnosom ljudi koji misle da je članstvo veoma udaljeno obećanje", rekao je ministar.

Đelić je u opširnom intervjuu slovačkom listu izrazio nadu da će približavanje Evropi pomoći takođe da međunarodna zajednica bolje razume argumente Srbije kada je u pitanju Kosovo.

"Verujemo da je to put da stari kontinent lakše shvati naše argumente. Ne želimo da tvrdimo da se za vreme vlasti Miloševića nije desilo ništa, već radije nudimo kreativna rešenja", rekao je on.

Naveo je da Srbija želi da "međunarodna zajednica učini to što radi Slovačka - da poštuje međunarodno pravo u pitanju Kosova".

"Želimo da i druge zemlje, tako kao Slovačka, podrže našu incijativu da se dijalog obnovi na jesenjem zasedanju Generalne skupštine UN", rekao je Đelić.

Srbija, prema njegovim rečima, u odbranu svoje teritorije na Kosovu neće upotrebiti silu, želi da se poštuje međunarodno pravo, ali isto tako očekuje da i ona bude poštovana i dobije podršku za to da Beograd dospe do istorijskog kompromisa sa Prištinom.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE