• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži izuzeće sudije Orija

Radovan Karadžić, koji je u pritvoru Haškog suda, zatražio je izuzeće pretpretresnog sudije Alfonsa Orija zbog "sukoba interesa".

 Karadžić traži izuzeće sudije Orija Izvor: MONDO

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je u pritvoru Haškog suda, zatražio je izuzeće pretpretresnog sudije Alfonsa Orija zbog "sukoba interesa" i sumnje da će on nepristrasno postupati u procesu, saopštio je u utorak Tribunal.

U podnesku predsedniku Haškog suda Faustu Pokaru od 15. avgusta Karadžić je podsetio da je Ori osudio bivšeg predsednika Skupštine RS Momčila Krajišnika na "drakonsku" kaznu od 27 godina zatvora, iako optuženi nije imao nikakvu izvršnu funkciju, niti je mogao da izdaje naredbe, ili da utiče na njihovo donošenje.

"Razumljivo je da je Ori zainteresovan da se ta njegova presuda održi i i nekako potvrdi, što bi moglo da se ostvari i kroz pristrasno i neobjektivno postupanje u slučaju protiv mene", naveo je Karadžić.

On je istakao da je Ori u procesu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nezakonito postupao, otežavao položaj optuženog i osporavao njegova prava, što je i potvrđeno odlukom žalbenog veća.

Navodeći da Ori ima "lični interes" u procesu, Karadžić je podsetio da je Ori sudio bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislavu Galiću, i to na štetu optuženog, kako u pogledu utvrđivanja činjeničnog stanja tako i u pogledu kazne.

Karadžić smatra da bi učešće holandskog sudije "sigurno rezultiralo brojnim neregularnostima i ometanjem odbrane" jer, kako je naveo, "postoji zainteresovanost Orija za ishod ovog slučaja".

On je podsetio da je Ori, kao advokat, "uticao na uslovljavanje" bosanskog Srbina Duška Tadića da da "teške" izjave koje, kako je naveo, imaju uticaja i na ostale slučajeve.

Bivši lider bosanskih Srba je izrazio "posebnu zabrinutost" zbog postupanja Orija u procesu protiv bivšeg lidera OVK-a Ramuša Haradinaja, ističući da je i Tužilaštvo izrazilo veliku rezervu u pogledu rada ovog sudije.

"Prilikom mog prvog pojavljivanja, sudija Ori onemogućio me je da iznesem ubedljive argumente koji se tiču moje fizičke sigurnosti, u pogledu zainteresovanosti nekih krugova u SAD i NATO za moju fizičku likvidaciju o čemu svedoči i prethodni glavni tužilac Karla del Ponte i njen portparol Florans Artman u svojim knjigama", zaključio je Karadžić.

Optužnica tereti Karadžića za genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima koji nisu pripadali srpskoj zajednici u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina prošlog veka.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula, a Haškom sudu je izručen 30. jula. On će se o krivici izjasniti 29. avgusta.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE