• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodicama dozvoljen ulazak na deponiju

Porodicama nestalih Srba i novinarskim ekipama danas je dozvoljen ulazak na deponiju u Buća Potoku, gdje je u toku ekshumacija srpskih žrtava

 Porodicama dozvoljen ulazak na deponiju Izvor: MONDO

Porodicama nestalih sarajevskih Srba i novinarskim ekipama tek je danas dozvoljen ulazak na deponiju u Buća Potoku, gdje je u toku ekshumacija srpskih žrtava iz velike masovne primarne i sekundarne grobnice.

Ekshumacija je počela 22. jula i do sada je pronađena jedna podlaktična kost, dok su prilikom probnog iskopavanja pronađena dva pršljena i jedno rebro.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Milka Kokot izjavila je da su za nestanak posmrtnih ostataka srpskih civila u Sarajevu krive vlasti u Federaciji BiH i građani koji znaju gdje su posmrtni ostaci, a o tome ćute.

Kokotova je istakla da imaju informacije da se posmrtni ostaci sa deponije odvoze u Visoko i tamo pale i uništavaju.

Ona je u ime porodica zatražila da svi pronađeni posmrtni ostaci budu prevezeni u kosturnicu u Miljevićima.

Kokotova je ocijenila da se na deponiji u Buća Potoku ne vrši prava ekshumacija, već kopanje po smeću.

Ona kaže da se ekshumacije rade na određenim površinama, kojima moraju da prisustvuju patolog, predstavnik Tužilaštva BiH, a ne kao sada da gleda iz hladovine kako se vrši kopanje.

Prema njenim riječima, ovo je bolno mjesto za sve porodice, jer znaju da su tu "bačeni" njihovi najmiliji.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije Milan Mandić rekao je da se na deponiji, prema njihovim informacijama, nalazi više desetina tijela ubijenih Srba i da bi ovoj ekshumaciji trebalo da prisustvuju patolog i forenzičari Međunarodne komisije za nestale, ali da porodice ne mogu na to uticati.

Mandić je istakao da ih na to može primorati samo Tužilaštvo BiH.

On je naglasio da je na deponiji prisutan predstavnik Instituta za traženje nestalih BiH, kao i predstavnik Tužilaštva, koji nije na mjestu iskopavanja, već u hladovini.

Ranka Mičić, koja traži oca Jova Krunića, kaže da je on odveden iz kuće u blizini deponije 19. juna 1992. godine, a njena majka 28. juna

Prema njenim riječima, majka se vratila sva u ranama i modricama, bila je silovana i rekla je da je bila u logoru u Buljakovom potoku.

"Majka je u logoru morala piti mokraću", rekla je Mičićeva i dodala da su zločin počinile njihove komšije Dževad Beganović, Ivan Ilić i Alija Šabanija, koji su odnijeli svu imovinu njene porodice.

Mičićeva je dodala da je 1997. godine nestala i njena sestra Vukica Beganović, za čiji nestanak krivi zeta Dževada Beganovića.

Novinarskim ekipama i porodicama nestalih sarajevskih Srba, iako je Tužilaštvo BiH dalo odobrenje, direktor deponije Selim Babić 22. jula nije dozvolio pristup mjestu gdje se vrši ekshumacija.

Potom, 25. jula, pristup nije bio dozvoljen novinarima, pa su se porodicama sa njima sloidarisale i napustile lokaciju.

Na deponiji u Buća Potoku nalaze se primarna i sekundarna grobnica, a vjeruje se da se tu nalaze posmrtni ostaci više desetina nestalih sarajevskih Srba.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE