• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogdanović: Nema Euleksa bez odobrenja SB

Goran Bogdanović ponovio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i neće prihvatiti prisustvo Euleksa bez odobrenja SB UN.

 Bogdanović: Nema Euleksa bez odobrenja SB Izvor: MONDO

"Insistiramo na tome da prisustvo misije EU na Kosovu i Metohiji bude međunarodno usaglašeno, a ne da se ono koristi kako bi se sprovodio apsolutno neprihvatljiv plan Martija Ahtisarija, koji je, uostalom, odbacio i SB", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović u intervjuu za novosadski "Dnevnik".

On je naveo da je Vlada Srbije "potpuno svesna situacije i svih opasnosti koje prete srpskim sredinama na Kosovu, ali je za nju UNMIK jedina legitimna misija, jer ne može da pristane na kršenje međunarodnog prava, odnosno Rezolucije 1244 SB UN".

"Stoga ćemo, šta god da Euleks radio, sarađivati samo s UNMIK-om, jer misiju UN smatramo jedinom kompetentnom za rešavanje problema Srba i drugih nealbanaca", rekao je Bogdanović.

On je ponovio da je vlada protiv stava generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da Euleks zameni UNMIK i dodao "da će Srbija nastaviti da u diplomatskom smislu čini sve kako bi takve ideje bile odbačene, pre svega u SB, jer je u pozadini svega plan Martija Ahtisarija".

Bogdanović je rekao da je Vlada Srbije svesna koliko joj teška diplomatska borba predstoji kako bi rezolucija, prema kojoj bi Generalna skupština UN zatražila od Međunarodnog suda pravde konsultativno mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, dobila potrebnu podršku najvišeg foruma članica UN.

"Mi znamo da smo u pravu, na našoj je strani međunarodni pravni poredak, i nadam se da ćemo na tom fonu uspeti da obezbedimo neophodnu podršku Generalne skupštine. To bi onda bila jasna poruka i velikim i moćnim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova da se međunarodno pravo ne može tek tako bacati pod noge", ocenio je Bogdanović.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE