• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marković: Srbiji treba novi izborni zakon

Ministar Milan Marković izjavio je da je Srbiji potrebno novo izborno zakonodavstvo kako bi građani glasali za pojedince, a ne za stranačke liste.

 Marković: Srbiji treba novi izborni zakon Izvor: MONDO

"Ministartvo će pokušati ponovo da pridobije političke partnere za promenu izbornog zakonodvstva, što nismo uspeli u prošloj vladi.
Nadamo se da će u ovoj vladi biti bolja atmosfera za to i da ćemo promeniti izborni sistem da građani imenom i prezimenom znaju koga biraju a ne da glasaju za neke liste gde praktično ne znaju ko su ljudi", rekao je Marković u intervjuu agenciji Beta.

Marković je rekao da njegovo ministarstvo nema konkretne zadatke koji se odnose na zakone neophodne za dalje evropske integracije, osim na izborno zakonodavstvo, odnosno na ustavnu odredbu po kojoj mandati pripadaju de fakto političkim strankama.

Marković je istakao da je veoma važno usvojiti nov zakon o političkim partijama, što je sistemski zakon kojim se reguliše postojanje, osnivanje i prestanak rada političkih partija.

"Pooštrili smo uslove za osnivanje i uslove za opstanak partija i spadaćemo u red zemalja koje imaju najoštrije uslove u Evropi, jer sada imamo najliberalnije. Ideja je da se generalno ceo sistem promeni", naveo je Marković.

Ministar je istakao da se priprema i zakon o organima za sprovođenje izbora da bi departizovalo i stvorilo nezavisno radno telo koje će sprovoditi izborni proces. Naveo je da je svestan da će biti otpora tome, jer se smanjuje uticaj stranaka u izbornom procesu.

On je istakao da u narednih par godina treba izmeniti zakone, među kojima i o izboru narodnih poslanika, da bi se u celini promenila sadašnja slika, a u pravcu daleko stožih kriterijuma i mogućnosti za bavljenje politikom.

"To su zakoni koji će u značajnoj meri smanjiti moć partija da utiču na dešavanja u izbornim procesima, da bi bili potpuno objektivni i potpuno nezavisni od volje političkih partija. To će biti bolan proces, ali imam utisak da je javnost i same stranke, sazrela. U krajnjem slučaju, imam podršku moje partije (Demokratska stranka) a videćemo kako će reagovati druge stranke. Očekujem da će javnost izvršiti taj konačni pritisak", kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, ukoliko Vlada Srbije potraje i ne bude nekih nepredviđenih događaja u našoj zemlji, sledeći republički izbori bi mogli da budu održani sa jedistvenim biračkim spiskom.

On je precizirao da je zakon urađen i da je informatičko i tehničko rešenje primenjivo.

On je izrazio nadu da će blokada parlamenta biti prevaziđena, navodeći da je to mesto gde se prosto reflektuju razna društvena dešavanja i gde opozicija ukazuje na stvari sa kojima se ne slaže, a koje nisu deo parlamentarnog rada.

Marković je rekao da parlament treba da donosi zakone i podsetio da je u proceduri i zakon o udruženjima, a da od predsednice parlamenta zavisi kada će se naći na dnevnom redu.

Prema njegovim rečima, zakoni koji se odnose na lokalni samoupravu nisu pokazali manjkavosti - vlast je formirana u skoro svim opštinama, odnosno samo četiri opštine moraju ponovo na izbore.

Marković je rekao da je najvažnije što novi zakoni olakšavaju procedure, garantuju prava manjina i isključuju arbitrarnost izvršne vlasti u odnosu na lokalnu samoupravu.

Ministar je najavio da će uskoro raditi analizu državne uprave, kako bi se videlo u kom se stanju nalazi.

Kao pozitivna dešavanja, Marković je istakao depolitizaciju i profesionalizaciju državne uprave, što znači da u ministarstvima dolaze i odlaze ministar i njegov kabinet, a struktura ostaje.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE