• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Lutka": Udariće kum na kuma?

Članovi zaraćenih grupa Darka Eleza i njegovog bivšeg kuma Đorđa Ždrale sad umjesto oružjem ratuju putem pravosuđa.

 "Lutka": Udariće kum na kuma? Izvor: MONDO

SIPA-ina akcija "Lutka" protresla je podzemlje i pod lupu stavila brojna nerasvijetljena ubistva koja su se prethodnih godina dogodila u Istočnom Sarajevu, a čiji će počinioci, sudeći prema za sada dvije podignute optužnice, biti privedeni pred lice pravde.

Tokom istrage o trostrukoj likvidaciji u kafani "Dva bora" u sarajevskom naselju Vraca, gdje su 18. novembra 2005. godine ubijeni Milorad Todorović, brat ranije usmrćenog Željka, Radomir Janković i Esad Šenderović, a ranjen je Murat Komarica, saslušano je mnogo operativno interesantnih osoba, a među njima je bio i Halid Aliti (iskaz dat u prostorijama Sudske policije 20. aprila 2007. godine), čiji je iskaz povezao pojedince iz sarajevskog podzemlja sa Ždralinom grupom, a čiji je rođak Mladen zvani Pata optužen da je organizovao i planirao ova ubistva, piše Dnevni avaz.

U Alitijevom iskazu, u čiji je posjed došla redakcija „Avaza“, spominju se imena poput Ramiza Delalića Ćele (ubijen 2007. godine, op. a.) i Jasmina Ćatića Bombe, koji su, takođe, imali saznanja o ovim likvidacijama. Kao svjedoci u ovom predmetu pojavit će se i Elez te Anđelko Veljančić, koji su, takođe, dali svoje iskaze istražiteljima. Veljančić nije u dobrim odnosima ni s Elezom pa će svjedočiti i protiv njega.

Ono što članovi zaraćenih grupa Darka Eleza i njegovog bivšeg kuma Đorđa Ždrale (obojica na izdržavanju dugogodišnjih zatvorskih kazni) nisu uspjeli oružjem i podmetnutim bombama, nastavili su iza zatvorskih rešetaka preko pravosuđa otkrivajući istražiteljima i tužiocima stravične detalje zločina svojih suparnika, na čijim će se suđenjima pojaviti kao svjedoci.

Podsjećamo, Mladen Ždrale tereti se da je s Borisom Govedaricom (izrešetan 2007. godine u Lukavici) i Miroslavom Škobom izvršio ovo trostruko ubistvo.

Advokat Kerim Čelik, koji zastupa Mladena Ždralu je kazao da su skoro svi dokazi u predmetu protiv njegovog klijenta posredni te da ne postoji nijedan direktni.

"Poslali smo apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom želimo osporiti nadležnost Suda BiH. Tužilaštvo se tokom istrage baziralo na organizovani kriminal, međutim, samo je moj klijent optužen te nema organizovane grupe. Mnogi navodi tokom istrage bili su pretjerani, a za njih se poslije ispostavilo da nisu bili istiniti, što tokom postupka i namjeravamo dokazati. Mom klijentu je produžen pritvor za tri godine, na šta sam, takođe, uložio žalbu", pojasnio je advokat Čelik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE