• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić kritikovao Vladu zbog Euleksa

Slobodan Samardžić optužio Vladu Srbije da ne preduzima kontraakcije kako bi sprečila Euleks da zameni UNMIK na Kosovu.

 Samardžić kritikovao Vladu zbog Euleksa Izvor: MONDO

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić optužio je Vladu Srbije da ne preduzima kontraakcije kako bi sprečila Misiju Evropske unije - Euleks da zameni UNMIK na Kosovu i Metohiji.

"Postepeno ulaženje Euleksa na Kosovo vrši se na jedan tih i puzajuć način da bi se postigao cilj iz Ahtisarijevog plana da do sredine oktobra Euleks potpuno zameni UNMIK u njegovoj mirovnoj misiji", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare.

Samardžić, koji je i bivši ministar za Kosovo, kazao je da je Vlada Srbije "izgubila korak i tempo" i da ne čini ono što je u njenom domenu da spreči raspoređivanje Euleksa, a to je da vodi svoju politiku na Kosovu, jača institucije i bude prisutna u pokrajini.

On je naveo i da se troši ogromna energija na inicijativu Srbije da na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zatraži podršku članica svetske organizacije da se od Međunarodnog suda pravde dobije mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Rizik je jer je zaista teško prikupiti taj broj država članica na Generalnoj skupštini. Drugo, čak i da se taj uslov ispuni, da li je moguće očekivati jedno jasno i merodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu", upitao je Samardžić.

Dodao je da je umesto toga najpre trebalo direktno podneti tužbe Međunarodnom sudu protiv država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Osvrćući se na najave da će Vojvodina dobiti novi statut, Samardžić je kazao da je potrebno povesti javnu raspravu o tom dokumentu umesto što se, kako tvrdi, preko pojedinih medija objavljuju probni baloni koji provociraju javnost.

Među takvima je naveo pisanje novosadskog "Dnevnika" da će pokrajinskoj vlasti novi statut omogućiti da donosi zakone i uredbe, što izlazi van okvira Ustava Srbije.

Istakao je da je "nepotrebno provocirati javnost" sa takvim pisanjima, jer Srbija već ima ozbiljan državni problem sa drugom pokrajinom.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE