• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještak: Cilj nije bio osvajanje Srebrenice

Vještak Haškog tužilaštva Ričard Batler u nastavku suđenja Ratku Mladiću tvrdio da cilj operacije VRS nije bio osvajanje srebreničke enklave.

 Vještak: Cilj nije bio osvajanje Srebrenice Izvor: MONDO

"Cilj nije bio osvajanje enklave. Nisu mogli da predvide prirodu reagovanja UN i NATO. Oni su započeli dejstva, bila su uspješna i smatralo se da bi nove okolnosti dovele do toga da UN evakuiše stanovništvo", kaže Batler.

On je istakao da je odobrenje za nastavak operacije dao predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je bio i vrhovni komandant Oružanih snaga.

"Mislim da su ga vojni oficiri obavijestili o stanju i iznijeli preporuke", smatra Batler, koji je na današnjem suđenju dao detaljan opis događaja koji su prethodili ulasku Vojske Republike Srpske u Srebrenicu 11. jula 1995, godine i događaja koji su doveli do odluke da srpske snage uđu u ovu enklavu.

Batler je svoje ocjene zasnovao na analizi dokumenata Vojske Republike Srpske i presretnutih razgovora srpskih političkih i vojnih zvaničnika koje je Tužilaštvo dobilo od takozvane Armije BiH.

Opisujući srebreničku operaciju "Krivaja 95", Batler je naveo da je normalno da u tako složenoj akciji štab, u ovom slučaju Drinskog korpusa, obavještava Glavni štab i dobija odobrenje za provođenje plana.

Na vojnoj karti, koju je Batler komentarisao, naveden je datum 12. juli 1995, a tužilac Piter Mekloski ukazao je da je general Mladić rukom dopisao: "Završeno, ovo je bilo i sada je srpsko".

Komentarišući Mladićevu izjavu "evakuisaćemo sve, i ko hoće i ko neće", Batler je rekao da se ona odnosila na ljude koji se se okupili u Potočarima i da "u kontekstu događaja, ona potkrepljuje tvrdnju da, bez obzira na njegove javne izjave, za stanovništvo nije bilo pravog izbora".

Svjedok je istakao da su se Vojsci Republike Srpske nakon donošenja odluke da se zauzme Srebrenica pridružile policijske snage.

On je rekao da je MUP Republike Srpske izdao naređenje da se više specijalnih jedinica pošalje u Srebrenicu i da je njima komandovao Ljubiša Borovčanin, te dodao da, po zakonu, kada djeluju u vojnoj zoni, policijske snage potpadaju pod vojnu komandu.

Na pitanje tužioca da li je Boravčanin "bio u blizini konkretnih događaja", Batler je naveo da se na snimcima beogradskog novinara Zorana Petrovića-Piroćanca vidi da je 13. jula 1995. Borovčanin bio u skladištu i Kravici i na proslavi na kojoj je tog dana general Radislav Krstić preuzeo komandu nad Drinskim korpusom od generala Milenka Živanovića.

Batlerov iskaz biće sutra nastavljen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE