• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština: Opstrukcija ili ne, pitanje je sad

Iz redova opozicije i vlasti stižu oprečne ocene o tome da li će sednica Skupštine Srbije biti nastavljena bez opstrukcije 2. septembra

 Skupština: Opstrukcija ili ne, pitanje je sad Izvor: MONDO

Opozicione stranke SRS, DSS i NS najavile su da će u nastavku sednice Skupštine Srbije 2. septembra najpre tražiti da se raspravlja o temama koje nisu na dnevnom redu, dok predstavnici vladajuće većine upozoravaju da će naći način da spreče opstrukciju ukoliko do nje dođe.

Radikali i narodnjaci najavili su da će nastaviti da insistiraju na poštovanju Poslovnika, utvrđivanju odgovornosti za sukobe demonstranata i policije na beogradskim ulicama posle hapšenja bivšeg lidera Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića, kao i razmatranju njihovog Predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je Tanjugu da će vladajuća većina morati da pribegne drugim načinima rada ukoliko opozicija nastavi da opstruira rad parlamenta.

Ona je rekla da će u konsultacijama sa šefovima poslaničkih grupa u ponedeljak pokušati da dogovori da opstrukcija bude u meri koja, kako je rekla, neće blokirati ekonomski razvoj i život u Srbiji.

Šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je Tanjugu da će vladajuća većina insistirati na strogom poštovanju Poslovnika, ukoliko opozicija nastavi da opstruira rad parlamenta.

"Ukoliko bi strogo poštovali Poslovnik, takva vrsta opstrukcije ne bi bila moguća, jer i ovako nesavršen Poslovnik jasno predviđa da se može raspravljati samo o tačkama dnevnog reda, odnosno o temi koja je na dnevnom redu i da predsednik ili predsedavajući parlamenta može da opomene svakog ko se ne drži teme", rekla je ona.

Kolundžija je izrazila očekivanje da će na konsultacijama uoči sednice biti potvrđen raniji dogovor sa predstavnicima opozicije da druge teme ne blokiraju rad parlamenta.

"Mi smo imali neke dogovore i bilo je obećanja s njihove strane da neće opstruirati rad parlamenta i da neće sprečiti da parlament uradi svoj posao", navela je Kolundžija.

Premijer Mirko Cvetković i ministar odbrane Dragan Šutanovac optuzili su opoziciju za opstrukciju, ističući da se blokadom rada parlamenta nanosi šteta državi i građanima.

"Mislim da je velika šteta, i meni je neobjašnjivo kako je moguće da opozicija vrši opstrukciju Skupštine na čijem su dnevnom redu samo četiri tačke, od kojih su sve izuzetno važne za građane ove države", rekao je premijer u ponedeljak.

Šutanovac je ocenio da opstrukcija opozicije dovodi ne samo do kašnjenja investicija, već istovremeno znači "zakočenje Srbije i sistema odbrane".

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas da ne očekuje da će opozicija vršiti opstrukciju rada Skupštine Srbije, ali je dodao da "ako opstrukcije ipak bude treba hitno menjati Poslovnik o radu Skupštine".

Međutim, radikali i narodnjaci su odbacili takve tvrdnje i naveli da iskljucivu odgovornost za opstrukciju snosi skupstinska većina.

Vanredna sednica počela je 16. jula, a zbog, kako tvrdi vladajuća većina, opstrukcije rada parlamenta od strane opozicije, kao i protesta u Beogradu posle Karadžićevog hapšenje, prekinuta je već 21. jula.

Na toj sednicici samo je započeto razmatranje predloga za potvrđivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a u nastavku treba da se razmotri potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom i više drugih međunarodnih aranžmana.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE