• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DSS: Pajtić stvara državu Vojvodinu

DSS Bojana Pajtića optužuje za stvaranje "države Vojvodine". Pajtić odbacuje optužbe

 DSS: Pajtić stvara državu Vojvodinu Izvor: MONDO

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića da se izjasni o aktivnostima na izradi Statuta Vojvodine predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića, koga je optužila za stvaranje "države Vojvodine".

Poslanik DSS-a Željko Tomić naveo je u pisanoj izjavi da je Pajtić Statut Vojvodine pisao bez znanja rukovodstva Demokratske stranke, čiji je potpredsednik.

"Pričom o zastarelosti naziva Izvršno veće Pajtić pokušava da sakrije suštinu svog plana i statuta koji predlaže, a to je stvaranje zasebne vojvođanske policije, preuzimanje celokupne imovine Republike Srbije, stvaranje zasebne mreže i sudova i potpuno zasebnu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast", naveo je Tomić.

Tomić je dodao da je, pored toga, i stvaranje novih upravnih okruga "verovatno priprema za konačno ostvarenje Pajtićevog plana", stvaranje države Vojvodine.

Pajtić je odbacio optužbe opozicije da je predlog novog statuta Vojvodine protivan Ustavu Srbije.

"Apsolutno je nesporno da je tekst demokrata usklađen sa Ustavom, a to što imamo većinu u Skupštini Vojvodine je i garancija da će najviši pravni akt pokrajine biti u skladu sa Ustavom Srbije", izjavio je on u intervjuu "Dnevniku".

Prema oceni Pajtića, DSS je "potpuno izgubio politički kompas" i sada za političku promociju koristi nešto što još nije tema, jer se radi samo o radnoj verziji budućeg statuta Vojvodine.

Visoki funkcioner je odbacio i optužbe opozicionih stranaka za separatizam i stvaranje "države u državi", dodajući da je promena naziva Izvršnog veća Vojvodine u pokrajinsku vladu "sekundarno pitanje".

"I u drugim evropskim zemljama izvršni organi regija se zovu pokrajinske vlade, dok je izvršno veće komunistički termin", rekao je Pajtić.

On je podsetio da novi statut Vojvodine neće moći da stupi na snagu dok ga ne prihvati i Skupština Srbije, pa će zbog toga dokument, pre nego što dospe pred pokrajinske, morati da dobije usmenu podršku većine narodnih poslanika.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE