• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić: Priprema za priznavanje Kosova

Slobodan Samaradžić (DSS) je ocenio da premijer Srbije Mirko Cvetković priprema građane za priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

 Samardžić: Priprema za priznavanje Kosova Izvor: MONDO

Poptredsednik DSS-a Slobodan Samaradžić ocenio je da izjava premijera Mirka Cvetkovića po kojoj Srbija treba da učestvuje u rekonfiguraciji UNMIK-a, predstavlja "pripremanje građana na to da Srbija polako priznaje nezavisnost Kosova i Metohije."

"Predsednik vlade Cvetković treba da zna da, prema planu Martija Ahtisarija, UNMIK treba da bude zamenjen misijom Euleksa, koja treba da ostvari nezavisno Kosovo, što znači da bi učešće Srbije u rekonfiguraciji UNMIK-a predstavljalo i učešće u stvaranju nezavisnog Kosova", smatra Samardžić.

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu, povodom intervjua koji je Cvetković dao "Politici", istakao da Srbija treba da nastavi svoju politiku otpora i odbijanja rekonfiguracije UNMIK-a i instaliranja nelegalne Euleks misije na Kosovu i Metohiji.

Samardžića posebno zabrinjava stav Cvetkovića da će Srbija podržati rezoluciju Saveta bezbednosti UN o uspostavljanju Euleksa na Kosovu i Metohiji.

"Tako nešto bilo bi apsurdno s obzirom na to da su Srbija i Rusija uz velike napore prošle godine u julu odbili prihvatanje plana Martija Ahtisarija u okviru Saveta bezbednosti", ocenio je potpredsednik DSS-a i bivši ministar za Kosovo i Metohiju.

Samardžić je pozvao premijera da objasni zašto bi se godinu dana kasnije misija Euleksa prhvatala u Savetu bezbednosti, jer to izgleda kao da "Srbija diže ruke od Kosova i Metohnije i kao da kapitulira pred agresivnom politikom SAD i EU".

Cvetković je u "Politici" na pitanje da li sa UN Srbija vodi pregovore o rekonfiguraciji UNMIK-a ili je reč samo o tehničkim pregovorima odgovorio: "Naš zvaničan stav je da je dolazak Euleksa bez odgovarajuće rezolucije UN i bez naše saglasnosti nelegalan i to je za nas neprihvatljivo".

"Mi imamo velikih interesa na Kosovu, imamo ljude koji tamo žive i očekujemo da se još neki vrate i moramo da poboljšamo život na Kosovu za sve one građane za koje smo odgovorni", kazao je on.
Cvetković je istakao da zbog toga "moramo da učestvujemo u toj rekonfiguraciji UNMIK-a, odnosno u postavljanju Euleksa, jer želimo da budemo deo zajedničke priče".

"U dosadašnjoj postavci Euleksa nismo bili uključeni u dovoljnoj meri (na početku nismo uopšte bili uključeni), bili su to neki više tehnički kontakti i mi i dalje stavljamo akcenat na to da želimo da se uključimo. I ne samo da se uključimo, već i da to što se budemo dogovorili na kraju bude pretočeno u neku rezoluciju koju će potvrditi Savet bezbednosti", naveo je premijer.

On je najavio i da će srpska vlada nastaviti da insistira da se Euleks stacionira na Kosmetu na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN.

Cvetković je poručio i da će Srbija, ukoliko bi priznavanje Kosova bilo uslov za ulazak u EU, izabrati Kosovo.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE