• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kušner: MSP o Kosovu, ali iz "svih uglova"

Bernar Kušner izjavio je da Srbija ima pravo da od UN traži da MSP ispita legalnost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

 Kušner: MSP o Kosovu, ali iz "svih uglova" Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da Srbija ima pravo da od UN traži da Međunarodni sud pravde ispita legalnost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali da će taj sud, ako uopšte bude razmatrao zahtev, morati da uzme u obzir sve elemente.

"Međunarodni sud pravde, ako uopšte bude ovo razmatrao, u šta uopšte nisam siguran, uzeće u obzir sve elemente", rekao je Kušner na marginama skupa francuskih ambasadora u Parizu.

"Ne zaboravite da postoje međunarodni sporazumi, UN i stav međunarodne zajednice. Sud će sve to uzeti u obzir. Mi nismo izmislili nezavisnost Kosova", rekao je šef francuske diplomatije.

On je ponovio tvrdnje da je godinama pokušavano da "Srbi i Kosovari stupe u dijalog", da "to nije bilo moguće" i da je "međunarodna zajednica, preko plana Martija Ahtisarija, preduzela svoje odgovornosti i to primenjuje".

Na pitanje da li Francuska, kao predsedavajuća EU, razmatra neki odgovor na zahtev Srbije da se ispita legalnost jednostrane nezavisnosti Kosova, Kušner je rekao:

"Rekli smo da Srbija ne može u isto vreme da traži od Evrope da uđe u nju i da se Evropa u potpunosti složi sa ovim zahtevom. Ali, kao i ceo svet, imaju pravo da traže".

"Tražili su (Srbija) od Generalne skupštine UN, videćemo šta će biti, kakav će biti odgovor. To ne menja naš stav", kazao je šef francuske diplomatije.

Za Kušnera, situacija u Gruziji veoma se razlikuje od situacije sa Kosovom.

Situacija na Kosovu i Metohiji je, prema njegovoj oceni, rezultat "dugih razgovora međunarodne zajednice, Kontakt grupe, koji su trajali više od dve godine, sporazuma iz Rambujea i, na žalost, odluke koja nije mogla da bude jedinstvena, jer Srbi nisu prihvatili zaključke konferencije u Rambujeu".

Kušner kaže da je "međunarodna zajednica u celini ovo prihvatila", dok situacija u Gruziji "nije takav slučaj, već se radi od jednostranoj odluci" Rusije.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE