• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apel predsednice parlamenta zbog blokade

Slavica Đukić Dejanović zatražila je u nedelju od relevantnih političkih faktora da pomognu u predstojećem radu parlamenta

 Apel predsednice parlamenta zbog blokade Izvor: MONDO

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović zatražila je u nedelju od relevantnih političkih faktora da pomognu u predstojećem radu parlamenta, "jer je značaj dnevnog reda takav da građani Srbije verovatno neće imati mnogo strpljenja za blokadu ekonomskog razvoja zemlje."

Đukić je izjavila Tanjugu da na konsultacijama sa šefovima poslaničkih grupa u ponedeljak očekuje dogovor o daljem načinu rada i postizanje kompromisa, ukazujući da su poslanici izabrani da donose zakone i da bar sa zakonodavne strane omoguće bolji život građana.

"Bilo bi dobro da bar oko najvećeg broja pitanja koja su sporna postignemo koncenzus na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa, jer to onda znači da će značajan deo rada teći po predviđenom dogovoru koji je mnogo jači od poslovnika", ocenila je Đukić.
Predsednica parlamenta je izrazila uverenje da će, uprkos najavljenoj opstrukciji dela opozicije, biti razumevanja za dnevni red sednice.

Đukić je izrazila očekivanje da će pre svega predstavnici parlamentarne većine na sastanku uložiti napor i dati svoj doprinos kako bi se postigao kompromis, a "kompromis znači da će svako morati i po nečeg svog da se odrekne da bismo zajednički napravili taj dogovor".

Ona je izrazila očekivanje da će do početka sednice Ministarstvo unutrašnjih poslova dostaviti informaciju povodom zahteva SRS da se utvrdi odgovornost za događaje na demonstracijama u Beogradu posle hapšenja Radovana Karadžića.

"Skupština kroz svoja tela ima mogućnosti da radi i na pitanjima za koja su zainteresovani i građani i poslanici, ali ova sednica ne može i nije dobro zbog Srbije i njenih građana, da bude pretvorena u raspravu po željama pojedinih političkih struktura koje učestvuju u parlamentu", kazala je Đukić.

Predsednica parlamenta je najavila da će imati apsolutno razumevanje za svaki zahtev bilo kog poslanika, bilo koje poslaničke grupe, ali na način koji ne treba da blokira rad parlamenta po tačakama dnevnog reda koje su veoma važne.

Ona je naglasila da će tokom vođenja sednice poštovati vreme predviđeno i za replike i za reklamiranje Poslovnika, ali da će u cilju efikasnijeg rada reagovati i primenjivati Poslovnik.

Upitana da li će pribegavati i strožim merama, Đukić Dejanović je ocenila da oštrije sankcije ne bi imale efekta, ali da će se o eventualnoj primeni i takvih mera najpre dogovarati sa svim šefovima poslaničkih grupa.

Ona je rekla da će kao prva među jednakima raditi u skladu sa kompromisom, a ako to ne bude bilo moguće postupaće onako kako bude dogovorila parlamentarna većina.

Nastavak sednice, koja je počela 16. jula, zakazan je za 2. septembar, a na ranije utvrđenom dnevnom redu je 15 tačaka.

Poslanici treba najpre da razmatraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zatim energetski sporazum sa Rusijom, dok će se o desetak finansijskih aranžmana voditi objedinjena rasprava.

Poslednja tačka dnevnog reda je vladin Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike u odnosu na Kosovo i Metohiju.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE