• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Češka će pomoći Srbiji tokom predsedavanja EU

Češki ambasador u Srbiji Hana Hubačkova izjavila je da će zapadni Balkan biti jedan od prioriteta predsedavanja Češke EU.

 Češka će pomoći Srbiji tokom predsedavanja EU Izvor: MONDO

Češki ambasador u Srbiji Hana Hubačkova izjavila je da će zapadni Balkan biti jedan od prioriteta šestomesečnog predsedavanja Češke Evropskoj uniji, od januara 2009 i da njena zemlja može biti od značajne pomoći Srbiji.

"Region zapadnog Balkana rangiran je na vrhu prioriteta programa češkog predsedavanja. Češka je spremna da ubrza proces vizne liberalizacije i stavljanja Srbije na 'belu šengen listu', kao i proces evropskih integracija. Naš slogan biće 'Evropa vez granica' ", rekla je Hubačkova u intervjuu "Novostima".

Češki ambasador je izjavila da ne veruje da će EU postaviti Srbiji kao uslov za članstvo priznavanje nezavisnost Kosova, dodavši da će Srbiji biti postavljeni isti uslovi kao i svakom drugom kandidatu za članstvo. "Na kraju, i Srbija i Kosovo će pronaći svoje mesto u evropskoj porodici", rekla je Hubačkova.

"Češka Republika, za vreme predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje u januaru 2009. godine, može biti od značajne pomoći Srbiji", rekla je češki ambasador, napominjući da "duga i bogata istorija bilateralnih kontakata i saradnje daje Češkoj ulogu branioca srpske evropske budućnosti".

Prema njenim rečima, Češka se nada da će Srbiji uskoro biti odobrena primena prelaznog sporazuma s EU i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podsetivši da će u odluci o tome presudan biti izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

"Takođe će biti veoma važno da srpski parlament usvoji ŠP. Pozicija nekih članica EU je vrlo principijelna i zahteva punu saradnju Srbije sa Hagom, što znači da Mladić i Hadžić moraju biti isporučeni Hagu. Njihovo hapšenje je, pre svega, u interesu Srbije", rekla je Hubačkova.

Povodom češkog priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ambasadorka je rekla da vlada u Pragu tu odluku nije lako donela, istakavši da predsednik Vaclav Klaus prati dešavanja na zapadnom Balkanu sa velikim interesovanjem i ličnim zanimanjem.

"Bio je dugo vremena zabrinut zbog dešavanja na Kosovu, a i posle priznavanja. Njegovi stavovi su vrlo dobro poznati u Srbiji", rekla je ambasador Češke u Beogradu.

Hubačkova je rekla da Češka još nije odredila stav povodom inicijative Srbije da Međunarodni sud pravde iznese mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Hubačkova je rekla da je Češka, pored zapadnog Balkana, u prioritete svog predsedavanja EU stavila jačanje konkurentnosti i otvorenosti EU, održivost sektora energetike, budžet EU i jačanje uloge EU na globalnom nivou.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE