• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i EU o Privremenom sporazumu, SSP-u i Euleksu

Stupanje na snagu Privremenog sporazuma, dalji tok evropskih integracija Srbije i pitanje misije Euleks biće ključne teme sastanaka u Briselu

 Srbija i EU o Privremenom sporazumu, SSP-u i Euleksu Izvor: MONDO

Stupanje na snagu Privremenog sporazuma, dalji tok procesa evropskih integracija Srbije i pitanje misije Euleks biće ključne teme sastanaka rukovodstva Srbije s najvišim evropskim zvaničnicima, u sredu u Briselu, rekli su Tanjugu evropski diplomatski izvori u sedištu Evropske unije.

Državnu delegaciju u jednodnevnoj poseti Briselu predvodi predsednik Srbije Boris Tadić, a u delegaciji su premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Reč je, kako primećuju u Briselu, o jednoj od poseta srpskih zvaničnika Evropskoj uniji na najvišem nivou u poslednje dve godine.

Tadić će se, kako je saopštila njegova Pres služba, najpre sastati s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i evropskom komesarom za proširenje Olijem Renom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana prirediće radni ručak, a Ren radnu večeru, dok će u međuvremenu biti održan sastanak i s predsednikom Evropskog parlamenta Hansom-Gertom Peteringom.

Kako su Tanjugu preneli evropski diplomatski izvori u Briselu, očekuje se da će obe strane najpre pokrenuti razgovor o odmrzavanju Privremenog sporazuma i daljem toku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P).
Hapšenje i izručenje Radovana Karadžića ocenjeno je u Briselu kao veoma pozitivan korak napred u saradnji s Haškim tribunalom, što otvara prostor za davanje zelenog svetla za stupanje na snagu Privremenog sporazuma.

Solana i Ren su se u međuvremenu založili za odmrzavanje tog sporazuma.

Istog dana o tom pitanju bi trebalo da bude reči i na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, a moguće je i na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU, krajem nedelje u francuskom Avinjonu.

Eventualna formalna odluka o zelenom svetlu bi mogla da bude doneta na narednom sastanku Saveta ministara EU, 15. septembra u Briselu.

Diplomatski izvori u Briselu smatraju da Holandija, koja se do sada protivila odmrzavanju sporazuma sa Srbijom do punog ispunjenja obaveza prema Hagu, "polako omekšava" stav.

U Briselu se navodi da će jedna od tema razgovora biti i ratifikacija S S P-a, kako u srpskom parlamentu, tako i u parlamentima zemalja članica.

"Na stolu" bi, prema procenama diplomata, trebalo da bude i pitanje funkcionisanja misije EU na Kosovu i Metohiji, oko kojeg Beograd i Brisel imaju različit stav.

EU naime ulazi u fazu ubrzavanja raspoređivanja svoje misije nakon što je nedavno potpisala tehnički sporazum s Ujedinjenim nacijama, kažu zvaničnici u Savetu EU.

Beograd, međutim, ne odstupa od stava da ta misija nije legalna, jer nema odobrenje Saveta bezbednosti UN.

U Briselu se očekuje da će srpski zvaničnici detaljnije obrazložiti inicijativu usmerenu na traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti secesije Prištine, te da će izvestiti evropske zvaničnike o toku pregovora s UNMIK-om o modalitetetima saradnje na Kosovu i Metohiji.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE